Vilket ansvar har öns media för en positiv bild av Gotland
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Hon berättade att hon slutat läsa lokaltidningen när hon är här, eftersom hon ofta kände sig som en inkräktare och bov när hon slog upp tidningen.
- Hurdå, undrade förstås jag.
- Jo, om inte varje dag, så i alla fall flera gånger i veckan får man som läsare veta att turisterna är ett problem för oss gotlänningar, eftersom de skräpar ner och lämnar så mycket efter sig, som vi måste ta hand om. Så berättade min nya bekantskap.
Turisterna bara stör
Jag bestämde mig för att kolla upp det under den sommar som just börjat, och har försökt slå upp tidningen varje dag med den tillfällige besökarens ögon. Och jag måste instämma.
Hade jag varit här på besök som turist hade jag nog känt det som om jag ville be om ursäkt att jag kommer och stör. För det har verkligen skrivits mycket om alla problem i kölvattnet av turismen. I första hand handlar det om sophanteringen, där rubriker som "Välkommen till sopland" (GT 23/7) och "Rena vilda västern vid återvinningen" (GA 23/7) konkurrerar med "Nu ger sopgubben upp" (GT 23/7) och "Tjuvdumpade sopor dyr affär för gotlänningarna" (GA 30/7).
Men även det allmänna "stöket" under både Almedalsveckan och den så kallade Stockholmsveckan har uppmärksammats med tydlighet i rubriker som "Visbybor rasar mot nattens liv" (GT 18/7) och "Sömnlös i världsarvsstaden" (GA 19/8). Jag har viss förståelse för att den skötsamme sommargästen - en kategori dit jag vill tro att de flesta ändå hör - känner sig en smula orättvist påhoppad och utpekad.
Möjligen bör man reflektera över det, i skenet av våra ständiga diskussioner om att förlänga turistsäsongen, och vår eviga jakt på nya intressanta dragplåster till ön.
Medias roll?
Vi vill prioritera besöksnäringen och hela tiden vässa oss och bli bättre. Då måste också gotländska media haka på och göra sitt bästa till det, anser jag.
Sopproblemet finns naturligtvis där, inte tu tal om saken. Stöket i Visby innerstad under de mest intensiva festveckorna också, och kanske fler problem, som är förknippade med att vår befolkning mångdubblas under ett par intensiva månader.
Debatten är jätteviktig, men kanske ska vi föra den under icke turistsäsong i stället?