Vindkraft beroende av vinden

Gotland2008-04-15 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Radarparet Bror Lindahl och Nils Ronquist har i sitt inlägg här bredvid det mest givna konstaterandet man kan tänka sig: Vindkraft är beroende av vind. Men vad de vill ge sken av är att vinden inte är tillförlitlig och ger alldeles för låg effekt. I sina mest extrema stunder brukar reaktorkramarna säga att om det inte blåser så stannar Sverige ifall vi gör oss beroende av vindkraften. Som om det skulle bli vindstilla i hela Sverige på en och samma gång. De argumenten är lika befängda som att samtliga vattenreservoarer till våra kraftverk skulle bottenfrysa på en och samma gång och inte kunna leverera rinnande vatten för att hålla turbinerna igång. Eller att samtliga kärnkraftverk skulle visa säkerhetsmässiga brister så att alla måste stängas av samtidigt.
Nej, låt oss i stället ta debatten utifrån mer realistiska utgångspunkter. Så svaret på frågan att stänga av elkabeln två dygn blir genast att det inte går eftersom Gotlands vindkraft inte är utbyggd att klara hela energibehovet. Men om man skulle stänga av processerna vid Cementa är vi ganska nära att nå hel täckning av vårt behov. Så när Lindahl/Ronquist nämner sina små procenttal för effekten är det inte några små mängder ens om de låga talen skulle vara helt sanningsenliga.
Det sistnämnda är nämligen något som man tvistar om, och helt naturligt tar Lindahl/Ronquist de forskningssiffror som är lägst som den enda sanningen. Dessutom låter det också vetenskapligt och välunderbyggt när man hänvisar till hemsidor och studier, men de två har för övrigt nu råkat ut för samma debatteknik som de själva gärna använder sig av när det gäller polemiken med de unga miljöpartisterna om nötkreaturens metanutsläpp.
Jag blir onekligen förvånad när jag i slutet av Lindahls/Ronquists skrivning beskylls för att aldrig komma med egna argument. Jag tycker jag har staplat argumenten på sig under årens lopp. Allt ifrån att betongklumpen som är fundament för ett vindkraftverk är både betydligt mindre miljöpåverkande och lättare att ta bort än spåren efter en kärnkrafttsanläggning till att det aldrig är helt vindstilla i hela Sverige.
Men vill man inte lyssna på motargument så upplever man det tydligen som att de aldrig ens har förekommit.
Läs mer om