Visby som kulturhuvudstad
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För 700-800 år sedan satt Visby tydligt på Europakartan, som ledande Hansestad. En centralpunkt i Nordeuropa. Handeln blomstrar. Inflyttning och bebyggelse exploderar. Människor från skilda kulturer möts. En smältdegel, som befrämjade stadens utveckling på alla sätt.
Rikedom och kulturliv flödade. Visby sågs med respekt. Sedan kom visserligen fallet efter orostider och när nya centra började etablera sig som konkurrenter. Men så har det varit genom historien. Länder, städer, familjer blomstrar. Så inträffar något oförutsett och kurvan vänder neråt.
Bosätter sig på Gotland
Uppgång och fall och uppgång igen. Nu är Visby uppåt. Världsarvsstad sedan 1995. Ett av de starkaste stadsvarumärkena i Sverige. Välkänd och uppskattad - inte minst av alla dem, som kommer hit som besökare. Njuter en tid för att sedan återvända till överfulla storstäder.
Varför inte stanna kvar och bosätta sig - vad är det som fattas? "Navet i havet", "Östersjöns pärla", "En speciell plats" och vad allt man klämmer fram för dyra marknadspengar - det räcker inte.
Det krävs mer än så. En ny smältdegel à la Hansetiden, som kan befrämja kommunens utveckling. Med många ingredienser. Människor från skilda kulturer, ett gynnsamt företagsklimat, bostäder där unga människor och familjer har råd att bo.
Att haka på kulturtåget
God service (även på landet!), satsning på barn och unga, där de med respekt får komma till tals, en högklassig skola med god elevvård, där man tar uppmärksammade tag mot mobbning. En påtagligt god livssituation, helt enkelt.
Och så kulturen. De mjuka frågorna blir allt viktigare i ett uppjagat samhällsklimat. Att tillfredsställa en inre törst, som handlar om att få grepp om sig själv och som i sin tur skapar förutsättningar för medmänsklighet och ett gott samhälle.
Skuttet är inte så djärvt som det kan verka, att haka på kulturtåget med destination Europas kulturhuvudstad år 2014. Visby och Gotland behöver nu en motor, som driftsäkert drar fram kulturen till synlighet och stolthet. Med i tågsättet följer mycket annat för en regional utveckling. Kulturhuvudstad har introducerats av EU för att lyfta fram kulturen. Men också själva staden, regionen och landet. Det började 1985 med Aten och så har det fortsatt. 1998 var Stockholm i fokus.
Från och med 2000 har ofta flera städer delat på upphöjelsen. 2014 skall man välja bland städer i Sverige och Lettland. Umeå, Gävle, Kalmar och Lund har redan anmält sig och börjat jobba aktivt för sin kandidatur.
Visby har aktualiserats som kulturhuvudstad, men nyligen förklarade kommunstyrelsens arbetsutskott, att man inte bör gå vidare eftersom det saknas engagemang. Vad vet man om det?
Visby bör kandidera
På det stora Kulturtinget för en vecka sedan var förvåningen stor över detta besked och 100-talet armar sträcktes i vädret på frågan om man vill att Visby skall kandidera.
Politikerna får akta sig för att sluta in sig i en bubbla. De måste ständigt nosa på världen utanför, för där händer det saker minsann.
Det torde hända saker om Visby bestämmer sig för att undersöka möjligheter och förutsättningar att bli Kulturhuvudstad 2014. Det kan leda till stimulans, framtidstro och stolthet. Inte bara på kulturområdet. Det drar med sig hela samhället i en möjlig utvecklingsoptimism.
Bort med "det går inte". Fram med "vi kan, vi vill, vi är bra"!