Zanzibar lär av Gotland

Gotland2007-11-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I förra veckan var jag tillsammans med sex andra kommunföreträdare från Gotland i Zanzibar i Afrika. Gotlands kommun har under snart fyra års tid haft ett utvecklingsprojekt ihop med Zanzibar. Grunden för detta projekt, som finansierats av Sida och Sala Ida, är att utbyta idéer kring världsarvsfrågor. Deras gamla stadsdel Stone Town är liksom Visby innerstad med på Unescos världsarvslista.
Zanzibar som består av två öar, Unguja och Pemba, har en märklig historia. Med sitt strategiskt viktiga läge utanför Tanzanias kust har de länge varit centrum för handel, bland annat slavhandel under 1800 talets slut.
Byggstilen i staden Stone Town är kraftigt påverkad av såväl engelska som arabiska byggtraditioner. Det var i alla fall något som vi ganska snart noteradce i samband med vårt besök.

Flera områden
Samarbetsprojektet går mot sitt slut i april 2008. De viktigaste delarna, förutom världsarvsförvaltandet, har bestått av trafikplanering, sopfrågor, parkplanering och ett kvinnoprojekt. Stone Town har gjort stora framsteg sen vi började samarbetet.
Extra spännande är att se de stora tekniksprång de gör. Förut hade de inget fungerande sopsystem överhuvudtaget, gatorna svämmade bokstavligt talat över av allt avfall. Nu kommer de att införa vårt tvåkärlssystem för sortering av sopor innan vi själva hinner införa det!

Finsk hjälp
Samma sak är det med tekniken att framställa kartor. Idag finns inga digitala kartor alls. Men med hjälp av ett finskt utvecklingsprojekt så genomför de nu en tredimensionell kartmätning som ligger långt före vad vi har på Gotland. Gissa om stadsarkitektkontorets folk förvånades och imponerades när de insåg detta faktum.
Och det kvinnoprojekt som vi har hjälp till att starta är en stor succé. Nu har de skapat 2000 undergrupper som producerar och säljer hantverksprodukter. Samtidigt så växer det nu fram ett kvinnocenter i centrala Stone Town där Kvinnfolkis hus i Visby står som förebild.

Starka intryck
Intrycken är många och starka. Eftersom detta var min första resa till Afrika och till södra halvklotet så är givetvis värmen, 28-35 grader ett bestående intryck. Men också likheterna mellan Visbys och Stone Towns handelshistoria och byggnadsstruktur är slående.
Zanzibars två öar är till ytan ihop ungefär lika stora som Gotland. Men det bor en miljon människor där! Och det utan att det känns överbefolkat. För mig har diskussioner kring Vision 2025 befolkningstal onekligen fått en ny dimension. Nog borde Gotland kunna rymma betydligt fler människor än dagens
57 000 alltid!
Zanzibar har utmärkta framtidsutsikter, speciellt inom turistbranschen. Idag har de cirka 150000 turister om året. Med Stone Town som en pärla och med sandstränder runt halva kusten som är i världsklass så har de bra grundförutsättningar. Och turistsäsongen är minst 6 månader.
Anders Lindholm och jag prövade strändernas kvalitet sista dagen i väntan på flyget hem - en fantastisk upplevelse!
Läs mer om