5G utan spioner

Gotlands Allehanda2019-05-20 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ekonomin och infrastrukturen är beroende av datasystem och internet för att fungera. Allt mer känslig information kommuniceras digitalt. Haveriet med Transportstyrelsens upphandling av IT-tjänster som uppdagades 2017 visade hur fel det kan gå när kostnadseffektivitet trumfar säkerhet.

I sin årsbok för 2018 skriver Säkerhetspolisen uttryckligen att Kina bedriver underrättelseinhämtning mot bland annat Sverige och svenska intressen. Alla kinesiska företag måste enligt landets lagar ge information till underrättelsetjänsten. I praktiken är företagen en förlängd arm för Kinas spionverksamhet.

Omställningen till 5G-nät för mobiltelefoni innebär en stor ökning av hastighet och frekvensbredd. Många länder söker telekomföretag som har möjlighet att leverera. Kinesiska företag såsom Huawei har visat stort intresse men det manar till eftertanke.

IT-säkerhet vägs mot den ekonomiska risken. Kina är sällan senfärdigt med att straffa den som skadar dess intressen. Riskerna för industrispionage och IT-intrång om Kina får insyn i den elektroniska infrastrukturen bör inte viftas bort i en handvändning. Svensk och europeisk säkerhet bör inte offras för ekonomiska fördelar.

Om fler länder tar avstånd från de regimkontrollerade telekombolagen kommer det också vara svårare för Kina att bestraffa agerandet ekonomiskt. Ytterst bör handelskonflikter undvikas och det förstår såväl Kina som EU.

Europa och inte minst Sverige bör i och med den enorma effekten på samhället som byggandet av 5G-nät innebär ta säkerheten på största allvar.

Det finns inget att vinna på att ge diktaturer tillgång till vår elektroniska infrastruktur.