Sveriges television och Sveriges radio ska tillsammans med Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet inleda ett samarbete mot falska nyheter.
Med tanke på aktörernas storlek och public services koppling till staten och politiken skulle ett sådant upplägg komma otäckt nära ett sanningsministerium. Det skulle stärka misstron mot journalistiken och bli ett starkt argument för dem som menar att svensk media går i flock.
Vill man skydda den fria journalistiken och höja motståndskraften mot fabricerade och vilseledande nyheter borde man göra tvärt om, och i stället verka för att det finns många självständiga redaktioner med en bredd av perspektiv.
SVT och SR skulle kunna förstärka lokalredaktionerna och ge dem större muskler att bedriva granskande journalistik. Det lokala reportaget har ofta nyanser som inte syns i nationell bevakning. Då behöver de inte längre åka snålskjuts på lokaltidningarna.
Initiativtagarna borde också börja med att städa framför egen dörr. Det skapas mycket god journalistik hos SVT, SR, DN och SvD. Men alla har också sina snedsteg. DN:s granskning av bolaget till Carema gav en skev bild som fortfarande påverkar debatten om välfärdsföretagen. 2014 publicerade DN en artikel där man berättade att kommunen Sandviken som tagit emot många flyktingar tjänade 500 miljoner om året.
Svenska Dagbladet bedriver just nu kampanjjournalistik mot sådant som man uppfattar som konservativt i svensk politik. Ett reportage från den konservativa studentföreningen Heimdal i Uppsala försökte på ett enögt sätt knyta denna till Sverigedemokraterna. Tidningen försöker också utmåla riksdagsledamoten Hanif Bali (M) på mörkast möjliga sätt.
Reportagen skulle kunna återfinnas i en tidning på vänsterkanten. Det är inte fejkade nyheter, men en agendadriven journalistik som knappast går att förena med att tidningen sätter sig till doms över andra.
På senare år har SVT sänt inslag om muslimska budskap på vikingadräkter. Och om könsskillnader som bottnar i att män tar kvinnors mat. När SVT ska intervjua en orolig medborgare har det flera gånger råkat bli någon politisk eller fackligt aktiv person som står till vänster i politiken, utan att detta påpekats för tittarna.
SVT:s programdirektör Jan Helin har varit öppen med att journalistik inte kan förhålla sig objektiv inför politiska konflikter längs med den så kallade GAL-TAN-skalan.
För att förtydliga. Inga av de inblandade aktörerna fabricerar fejkade nyheter. Men SVT, SR, SvD och DN är inga neutrala institutioner. De har ingen ensamrätt på god journalistik. Tvärt om är det mycket som talar för att bolagens gemensamma satsning på faktagranskning kommer att bli ett vapen som används mot dem som tar fram nyheter med annat innehåll och ur andra vinklar.
Begreppet fake news kommer att användas för att undergräva legitimiteten hos meningsmotståndare. På sikt urvattnar det begreppet och gör vårt samhälle mindre motståndskraftigt den dagen vi verkligen utsätts för falska nyheter.