Efterfrågan på arbetskraft är osedvanligt stor nu. Men den senaste arbetskraftsundersökningen (AKU:n) från Statistiska Centralbyrån visar ändå på en mycket oroande utveckling. Just när arbetsgivarna söker frenetiskt efter personal så sjunker sysselsättningsgraden bland utrikes födda. Eftersom sysselsättningsgraden bland inrikes födda samtidigt ökar, så vidgar sig verkligen gapet mellan grupperna. Ett gap som redan tidigare var osedvanligt stort i Sverige, jämfört med andra länder.
Sverige står inför en monumental och mycket svår uppgift. För det första gäller det naturligtvis att försöka öppna upp arbetsmarknaden så att fler kan komma i arbete, även om de har brister i utbildning och språkkunskaper.
För det andra gäller det att se till att inte utanförskapet går i arv. Det ställer oerhörda krav bland annat på skolan, eftersom utbildning är en viktig väg ur utanförskapet och in i det produktiva samhället.
För närvarande misslyckas Sverige med allt detta. Inte nog med det. Som AKU:n visar så växer misslyckandet. Och vi har en regering som står helt handfallen inför problemen. Den vill inte veta av de lösningar som står till buds och ställd inför konsekvenserna är statsministerns starkaste reaktion ett flitigt bruk av ordet "oacceptabelt".