Bänkning är ingen kränkning

Gotlands Allehanda2016-01-08 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Skolinspektionen har gjort en riktad tillsyn av idrottsgymnasier runt om i landet för att undersöka förekomsten av kränkningar, samt hur de förebyggs och hanteras.

Idrottsgymnasier gör det möjligt för ungdomar att kombinera studier med en elitsatsning inom sin gren. Vissa skolor är riksidrottsgymnasier dit elever från hela landet kan söka sig.

Många elever bor således på elevhem i anslutning till skolan. Redan här finns en risk att gränser suddas ut. Men den verkligt svåra gränsdragningen är hur man hittar en balans mellan skolans värdegrund samt den kultur som finns inom idrotten.

Av de 30 skolor som Skolinspektion inspekterat, har beslut fattats för 22 stycken. Av dessa får hälften kritik i något avseende.

I många fall är bristerna av mer formell karaktär. Det kan vara att tydliga rutiner saknas för hur anmälan och utredning ska gå till när man misstänker kränkande behandlingar.

Detta säger i sig ingenting om förekomsten av kränkningar. Det kan finnas skolor som uppfyller skollagens krav till sista bokstaven, men där elever likväl trakasseras och mobbas.

Den mer allvarliga kritik som Skolinspektionen riktar mot vissa idrottsgymnasier handlar om att kränkningar faktiskt tillåts förekomma, och att de i vissa fall utförs av idrottslärarna.

Det som blottas är delvis en kulturkrock, där relationen mellan tränare och atlet skiljer sig från samtidens syn på hur en lärare ska förhålla sig till en elev. I idrottens värld förmedlas kunskap på ett sätt som mer liknar skråväsendets mästare och lärling. Det är inte lätt för ett sådant ledarskap att integreras i den svenska skolan, där auktoritet har blivit ett skällsord och eleverna förväntas ses som lärarnas jämlikar.

En återkommande uppgift i Skolinspektionens bedömningar är att elever upplever sig orättvist behandlade av tränarna, exempelvis genom att de som presterar bäst på träningen får spela mer under matcherna. Detta är nog självklart för många som ägnat sig åt idrott, men i skolans värld blir det en kränkning.

Tankarna går till Skolinspektions kritik av Kungliga Balettskolan, för några år sedan. De klandrades eftersom bara de duktigaste eleverna fick medverka i föreställningar på operan. Kanske blir nästa tillsyn från Skolinspektionen riktad mot landets musikklasser, för att se till att inte de duktigaste sångarna får fler solouppgifter än de som är sämre?

Flera idrottsgymnasier får också kritik för att det i samband med träning och match uppstår ett grovt språkbruk, vilket kan uppfattas som kränkningar. Likaså kritiseras olika former av belöningar och bestraffningar, som att förlorarna får knyta upp vinnarnas skridskosnören.

Här finns naturligtvis mycket dumheter som skolorna borde kunna rensa bort. Säkert finns det också tränare som går över gränsen. Men en viss acceptans för att idrott på elitnivå skiljer sig från annan undervisning är nödvändig. Annars kan vi lika gärna lägga ner idrottsgymnasierna.