Ny läns- och landstingsindelning är på förslag. Tre övermåttan stora län ritas upp: Norrlands län, Svealands län och ett utökat Västra Götalands län. Mer är på gång, se kartan.
Vi har haft en förunderligt stabil struktur i 382 år. Stabiliteten grundas på urgamla landskapsgränser. Den ger trygghet och i bästa fall hemkänsla.
Nu kostar sjukvården mer än vad det finns pengar till. Det går inte att ha högt specialiserad vård överallt. Somliga politiker tycker att staten ska överlåta makt till landstingen. Vad göra?
Strukturera om och gör mer storskaligt föreslår Indelningskommittén. Håller inte alls enligt min mening.
Sammanslagningarna ska ge starka län/regioner. Det är en besvärjelse, inte verklighet. Inga resurser tillkommer. Problemen finns kvar. Avstånden inom regionerna blir alldeles för stora. Och det kommer nya problem i nedläggningarnas spår. Gotlänningarna får inte bättre sjukvård och ingen länsstyrelse. Att skylla på Stockholm ger nog ingen lindring.
Utredningen har inte en enda siffra om följderna för miljö och klimat. De överstora länen kräver omfattande resande. Oftast med bil, men jämtlänningarna ska väl ta flyget via Stockholm till Umeå. Hur allmänhet, tjänstemän och politiker ska orka med alla resor lämnas därhän. En seriös konsekvensbeskrivning behövs. Eller lägg ner direkt.
Det blir fel att låta behovet av specialiserade operationer styra läns- och landstingsindelningen. Att en eller två gånger i livet behöva ta sig utanför det egna landstinget för avancerad vård är väl inte värre än att åka samma sträcka inom en ny storregion. Det viktiga är att den stora delen av vården, det vill säga BB, barnavård och vård av äldre finns inom rimligt räckhåll för både patienter och anhöriga.
Acceptera den del av verkligheten som fungerar. Storstäderna, särskilt Stockholm, har växtkraft. Hellre ett Stockholms län som inkluderar Uppland och Södermanland än förslagets konstiga konstruktion!
Gör något mer omtänksamt för resten av landet. Lägg inte ner fungerande verksamheter. Behåll regioner och landsting. Gotland är litet och en ö, särlösning behövs. Skapa effektivare samverkansformer och fördela kostnader efter bärkraft. Lägg hellre ut nya uppgifter till länsstyrelserna än att skapa nya centrala ämbetsverk.