Bokmässan och hotet mot demokratin

Gotlands Allehanda2017-09-30 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Bokmässan i Göteborg är en gigantisk tillställning. Allt och alla är på plats. Förlag, boklådor, författare och en lång rad andra mindre uppenbara deltagare. Värmlandsmontern är visserligen något mindre än den har varit tidigare, men fortfarande imponerande och programpunkterna duggade tätt. Den som hoppas slippa politiska partier blir besviken, både Miljöpartiet och Socialdemokraterna har bås på årets mässa. Även Moderatkvinnorna var på plats med anledning av boken Moderat kvinnokraft.

Minst noterbart på hela mässan var Nya tider, den högerextrema tidningen vars närvaro upptog hela debatten inför såväl årets som förra årets bokmässa. Ett oansenligt bås i utkanten av ena mässhallen bemannad av en liten grupp måttligt engagerade människor. Någon publiksuccé går heller inte att tala om. Det hela är en nästan overklig antiklimax. Är detta vad allt har handlat om? På vilket sätt det skulle vara värre än socialistiska Oktoberförlagets betydligt mer centrala närvaro är oklart. Oktoberförlaget säljer böcker såsom ”Var Mao verkligen ett monster?” och ”Väpnat uppror”.

Ett besök på bokmässan ger snabbt vid handen att den omtalade bojkotten som gavs mycket medieutrymme inför tillställningen inte är något att bry sig om. Det handlar på sin höjd om vänsterpamfletten ETC och en handfull självpublicerande författare. Dessa hade noterbart inga problem med vare sig Oktoberförlaget eller Lenins barnhörna som var ett uppmärksammat inslag under ett par år.

Bokmässan kännetecknas snarare av sin oerhörda spännvidd. Bredvid de stora förlagens trängs en lång rad mindre, mer specialiserade konkurrenter. Det är ett utmärkt tillfälle att stifta bekantskap med förlag man inte ens visste fanns. Alltifrån Rámus förlag, som i sin blandade utgivning har exempelvis de utmärkta barnböckerna ”Doktor Glas räknar” och ”Gösta Berlings färger” av Thomas Andersson och Per Bergström, till Karneval förlag som främst ger ut konspirationslitteratur i imponerande mängd.

Kort sagt kan var och en få sitt lystmäte på Bokmässan. Därtill finns ett imponerande seminarieschema. Överallt pågår offentliga samtal och presentationer av varierande kvalitet. Glädjande nog verkade seriösa intellektuella aktörer som kultur- och samhällsmagasinet Axess stå sig väl i konkurrensen.

Även om bokmässan är en ordentlig cirkus var allt inte skoj och trevligheter. Över tillställningen låg oron inför lördagens förväntade konfrontation mellan nazister och vänsterextremister som en blöt filt. Antalet besökare väntas bli väsentligt lägre på lördagen, traditionellt mässans största dag. Hotet mot demokratin finns inte i de civiliserade samtal som fördes inne i Bokmässans lokaler. Det består i de våldsälskande extremister som nu kommer till Göteborg för att slåss och vandalisera. Därom verkade åtminstone de flesta som var på plats kunna enas.