Bortprioriterad landsbygd

Gotlands Allehanda2015-04-20 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Inför valet var landsbygdens förutsättningar en väldiskuterad fråga. När den rödgröna regeringen tillträdde valde man göra Landsbygdsdepartementet till en del av Näringsdepartementet. Förflyttningen sågs av många som ett strategiskt beslut då landsbygdsfrågorna annars hade sorterats in under Miljödepartementet, som leds av miljöminister Åsa Romson (MP). Men tyvärr har alla som hoppats på en utveckling av landsbygden gång på gång blivit besvikna.

Inga politiska initiativ har tagits från regeringens håll för att förbättra landsbygdens villkor. Däremot har de negativa beskeden för många mindre orter kommit i en rasande takt. I höstas gick Arbetsförmedlingen ut med att hundra kontor ska läggas ner, och att medarbetarna ska förflyttas till andra större kontor. Det senaste slaget mot de små kommunerna är att Skatteverket flyttar sin verksamhet från nio orter till större städer.

Johan Östh, forskare vid Uppsala universitet, har tillsammans med sina kollegor tagit fram statistik som visar att statliga jobb flyttar från små kommuner i större utsträckning än vad privata företag gör.

Statistiken tyder på att de privata företagen ser till andra faktorer än enbart en effektiv organisation. Närhet till kunderna och att leverera varor och tjänster med kvalitet är viktigt för företag. Att myndigheter flyttar till större städer vittnar om att de prioriterar effektivitet för handläggarna före kvalitet för medborgarna. Det här behöver regeringen hantera. Det offentligas roll är att se till att det finns god service oavsett var man bor i landet.

Efter att budgeten träder i kraft kommer även förutsättningarna försämras för de privata företagen som valt att finnas runt om i landet. Den höjda beskattningen på ungas arbete kommer att slå hårt mot vissa specifika branscher, så som turism- och besöksnäringen som har många unga anställda. Höjningen av bensinskatten drabbar landsbygden där bil är nödvändigt på grund av stora avstånd och brist på kommunikationer. Dessutom ska ROT-avdraget halveras. ROT-reformen skapade nya vita jobb, dessa arbeten kommer till stor del att försvinna. Regeringen har dock, sin vana trogen, lovat att det kommer nya byggjobb – i storstäderna.

För en kort tid sedan lämnade en av Alliansen tillsatt utredning förslag på driftstöd till butiker på glesbygden. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) lovprisade förslaget och meddelade att man i kommande budgetar ska se över hur man ska satsa på service på landsbygden. Vad regeringen skulle behöva göra för att lyfta landsbygden är att införa skattelättnader och regelförenklingar som förbättrar villkoren för att arbeta på landsbygden. Om det enda Socialdemokraterna har att komma med är att eventuellt i framtiden genomföra ett av Alliansens förslag kan man tro att nedläggningen av Landsbygdsdepartementet också ska tolkas som en nedläggning av landsbygden.