Brist på vad?

Gotlands Allehanda2017-03-02 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Antalet läkare ökar i Sverige. Enligt en ny rapport från Socialstyrelsen gick det 379 läkare på 100 000 svenskar år 2009. Och 417 läkare per samma folkmängd 2014. Annorlunda uttryckt gick det 264 svenskar på varje läkare 2009, och bara 240 per läkare fem år senare.

Men det är ju inte säkert att det hjälper. Det beror på hur vården är organiserad och på läkarnas arbetssituation, hur tiden är disponerad.

Enligt statistik från OECD har Sverige nästan flest läkare per capita. Ändå träffar den genomsnittlige svensken inte läkare speciellt ofta. Svenskarna tillhör dem som gör absolut minst läkarbesök.

Ett land med många läkare och få läkarbesök. Då borde ju läkarna ha massor av tid över för sina patienter? Men så är det inte alls. Tvärt om är både läkare och patienter i Sverige ovanligt missnöjda med hur mycket tid de får för varandra.

Det ältas att det råder läkarbrist. För enskilda specialiteter kan det möjligen vara sant. Men den svenska sjukvården kan inte sägas lida av läkarbrist. Däremot av ett sjukt systemfel.