Brott i fokus när M siktar mot Europa

Gotlands Allehanda2019-05-20 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Valet till Europaparlamentet 26 maj närmar sig med stormsteg. Vad vill Moderaterna göra i EU. Tomas Tobé är Moderaternas toppkandidat.

En viktig del av M:s valkampanj är tryggheten. Hur avser ni arbeta för den på plats i EP?

– Vi vill förstärka europeiska polisbyrån Europol och etablera ett särskilt center för att motverka stöldligor och stärka antiterrorarbetet. Vi vill införa en ny princip som innebär att om du begår ett brott i Sverige ska du kunna utvisas även om du är EU-medborgare. Vi ska kunna neka dig att resa in i Sverige igen. Den fria rörligheten ska inte gälla för kriminella.

Men visst går det att utvisa EU-medborgare redan?

– Ja, men direktivet som reglerar det har satt ribban för när du ska kunna utvisa en EU-medborgare väldigt högt. Den vill vi sänka avsevärt. Dömer vi en stöldliga i Sverige så ska vi också kunna döma dem till utvisning.

Moderaternas miljö- och klimatpolitik provocerar somliga på hemmaplan. Hur kommer den att se ut i EP?

– Den kommer att provocera även där. Vi menar att Europa står inför ett vägval. Ska vi ha mer kärnkraft och förnybart eller blir det mer kolkraft och beroende av rysk gas. Två tyska kolkraftverk släpper ut lika mycket som Sverige gör totalt. Men det kommer ändå att bli en tuff diskussion, inte bara i svensk debatt utan också i Europa. Vi vill ju sammanlänka energiunionen så att vi kan börja exportera mer förnybar energi och kärnenergi.

Är det inte då ett problem att en stor del av reglerna kring kärnkraft regleras genom Euratom-gemenskapen?

– Kring regelverket är det definitivt så. Men sammanlänkning av våra elnät är däremot en fråga där Europaparlamentet har en roll att spela. Det fattar också beslut om att fördubbla Euratoms budget vilket skulle medföra mer forskning. Sen är det ju ytterst upp till varje medlemsland att avgöra sin egen energimix, men på europeisk nivå kan vi skapa bättre förutsättningar.

Ni vill minska stöden till de länder som ni anser inte står upp för demokratin. En sådan förändring kräver enhällighet, hur ska ni lyckas med det?

– Det finns en möjlighet nu när vi ska förhandla om långtidsbudgeten. De länder där man inte fullt ut står upp för Europas mer grundläggande värderingar, såsom försvar av rättsstaten, är också stora mottagare av bidrag. Det finns enorma låsningar och det finns inga garantier för att vi får snabba lösningar på detta. Men jag tycker att från svensk sida ska vi definitivt göra vad vi kan.

Du är ju inte ensam kandidat för Moderaterna. Hur skulle du beskriva de andra toppkandidaterna?

– De är fantastiska. Jessica Polfjärd har ett väldigt starkt engagemang i miljöfrågor och för svenskt jordbruk. Jörgen Warborn är mycket engagerad i frågor som rör företagande, entreprenörskap och frihandel. Arba Kokalari arbetar hårt med demokratifrågorna, inte minst kampen mot kommunism och socialism. Jag tycker att vi kompletterar varandra väldigt väl vilket är praktiskt när vi ska försöka fördela utskottsplatser mellan oss.

Intervju