Jag vill börja med att uppmuntra er att ta er an en gammal (?) film med Tom Cruise – Minority Report från 2002. Filmen baseras på Philip K Dicks novell med samma namn och utspelar sig i Washington DC 2054. Man kan se filmen utifrån själva handlingen, skådespelarna – varav flera svenska stjärnor – eller så kan man titta på hur samhället 2054 presenteras. Filmen har använt sig av forskare vid MIT i Boston för att beskriva samhället, teknikspridningen, kommunikationer, droger, media och så vidare. Vackert och tänkvärt.
Det som är framträdande är att staden är det täta samhället där flest bor och där tekniken är som mest spridd. Teknik och tekniska lösningar går igen i allt från marknadsföring i varuhusen till hur transport i den egna bilen fungerar i staden – för att få den täta staden att fungera. Å andra sidan finns den rofyllda stugan kvar ”ute” på landet. Där känner vi igen öppna spisar och att kunna köra bilen själv. Den täta styrda staden och den glesa fria periferin.
Under den senaste tiden har jag framför allt i GT kunnat läsa om vikten av att ”värna landsbygden” och att ”utveckla landsbygden” som om stad står MOT land. Eller land MOT stad. Sanningen är att förhållande mellan centrum och periferi är beroende av varandra, en tätort är beroende av sitt omland. Med den högre tätheten i centrum kommer efterfrågan på varor och tjänster från periferin att öka. De är inte motsatser, de kompletterar varandra.
Det finns flera skäl till att Sveriges och världens befolkning i allt större utsträckning bygger i stackar – förlåt städer. Vi människor har alltid sökt oss till andra människor – det ger förutsättningar för både handelsutbyte, utveckling och kärlek. I tätare sammanslutningar blandas människor, åsikter och idéer. Nya produkter och tjänster utvecklas. Nya kontakter tas. Det är nära mellan människor. Städerna kan inte producera allt – har aldrig kunnat – och blir beroende av sitt omland.
Att göra centrum och periferi till en semantik övning där diskussionen handlar om det heter ut på eller in till är inte konstruktivt. Går det bra för ”stackarna” i staden går det bra för landet omkring - de är beroende av varandra.
Att sedan det omland som är glesare och luftigare än staden, erbjuder andra möjligheter, är en tillgång. Den tillgången ska vi bejaka, växande samhällen eller är ju delvis en effekt av att en tätort blivit för tät för att vara attraktiv. Eller att det finns förutsättningar att jobba precis var som helst. Det är oerhört positivt.
Människan har alltid sökt sina egna vägar. Ibland tillsammans med andra, ibland ensam Låt oss inse att båda vägar behövs.