Detta är fotbollens ”balanserade medelväg”

Gotlands Allehanda2018-03-02 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

GA resonerar på ledarplats i onsdagens tidning kring barns idrottande och tävlande. Resonemanget är giltigt för de flesta idrotter, men fördes med fotbollen som exempel. Gotlands Fotbollförbund är helt eniga med ledarens huvudsakliga åsikt i frågan, att när barn idrottar ska alla få vara med. Men uppgiften att det inte skulle vara tillåtet att räkna gjorda mål i en fotbollsmatch för 12-åringar, stämmer inte. Vi vill därför göra några klarläggande om vad vi inom fotbollen tillsammans kommit överens om, när det gäller hur barnfotboll skall spelas i Sverige.

Syftet med de nya spelformerna för barn- och ungdomsfotboll är att få fler att spela längre, göra det roligt för alla att spela fotboll och skapa förutsättningar för alla att ständigt kunna utvecklas och bli bättre i sitt idrottande. Klubbarnas träningsverksamhet med barnen ska planeras och utformas med barnens bästa för ögonen. Våra utbildningar för ungdomstränare ska resultera i kompetenta fotbollstränare som förstår och har förmågan att göra träningar där alla barn vill och får vara med. Sist men inte minst ska vi också ha en tävlingsverksamhet för barn, matcher, där ett barnrättsperspektiv är utgångspunkten när vi utformar spelregler och tävlingsregler.

För fotboll är en idrott där vi tävlar mot varandra. Vi tävlar tillsammans i lag och ett av målen med en fotbollsmatch är alltid att det egna laget ska vinna matchen. Men målet att vinna matchen får, när spelarna är barn, aldrig bli större än att barnets bästa alltid sätts i första rummet. Det innebär att det är mindre viktigt att de bästa spelarna får mycket speltid, så att matchen säkert vinns, men mer viktigt att alla får spela och man förhoppningsvis vinner matchen.

Har någon glömt fotbollsskorna hemma får man kanske låna en lagkamrats skor i andra perioden och någon annans skor i tredje perioden. (I åldern 10-12 år kommer matcherna tidigast 2019, att spelas i 3*20 minuter, för att göra det enklare för tränaren att matcha alla sina spelare lika mycket.) Första perioden får man vackert sitta på bänken, oavsett hur ”viktig man är för laget” för i barnfotbollen så är det viktigaste inte om man vinner eller förlorar matchen. Det viktigaste är att alla får spela, att alla har haft roligt och att alla fått möjligheten att bli en lite bättre fotbollspelare efter matchen än innan matchen.

Ett av sätten vi uppnår detta på, är att vi upp till 12 års ålder räknar gjorda mål under en enskild match, men vi för inte in resultaten i en tabell och vi korar inga seriesegrare. Vi flyttar fokus från ett synsätt där det viktigaste är att vara det bästa laget i serien, till ett synsätt där våra fotbollsledare kan fokusera på dagens match och att, med alla spelare med i matchen, prestera så bra som möjligt i dag. Vi vill alltid vinna våra matcher, men alla ska få vara med och alla skall ha möjligheten att utvecklas som fotbollspelare. Tids nog kommer uttagningar till division 4-laget, pojkallsvenskan eller landslagslägret. Tids nog utökar vi tävlingsmomentet i idrottandet, men till en början skall alla barn som spelar fotboll få vara barn som spelar fotboll. Till en början är det barnet som sätts i första rummet.

Brev till ledarsidan