Många kommuner har svårt att ordna bostäder åt nyanlända sedan regeringens nya anvisningslag kom till. Ansvarig minister, Ylva Johansson (S), visade under söndagens SVT Agenda viss förståelse för kommunernas situation. Men lösningarna lyste med sin frånvaro.
I förortskommuner till större städer är bostadsbristen svår. Nyligen skrev 23 moderata kommunalråd i Stockholmsområdet ett brev till regeringen där de sa att de inte kommer att ha möjlighet att ta emot fler nyanlända. Ekerö kommun meddelande att man säger stopp till fler nyanlända. Och regeringen har ännu inte beslutat om sanktioner för kommuner som säger nej.
Även bland socialdemokrater hörs kritiska röster. ”Om vi pratar sovsalar så är det inte en rimlig boendemiljö för någon. Då kan det vara bättre att bo kvar på en flyktinganläggning”, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S) i Stockholm till SVT.
Det är rimligt att alla kommuner delar på ansvaret för de nyanländas boende. Annars finns risken att alltför många nyanlända hamnar på platser där det visserligen finns bostäder, men där arbetstillfällen och övriga resurser tryter. Mindre kommuner utan tillgång till storstädernas arbetsmarknader har initialt tagit emot en oproportionerligt stor del av de nyanlända men har varken möjlighet eller resurser att ta emot ännu fler.
Samtidigt är det inte en god lösning att flytta nyanlända från bra boenden till sämre alternativ som tagits fram av pressade kommuner. ”Att flytta folk som har bott i ett fungerande boende till en madrass på ett golv känns ovärdigt och hjärtlöst”, säger kommunalrådet Mats Gerdau (M) i Nacka.
Trots att det endast är två månader kvar på året har blott 50 procent av årets anvisningar genomförts. Stockholms län står för lejonparten av mottagandet som är kvar, med över 2 000 nyanlända att ta emot.
Men även på andra håll i landet behövs boendeplatser ordnas fram. Jönköpings län, där nyanlända redan blivit inhysta i en bilhall, ska fortfarande ta emot 105 personer. Det samma gäller Södermanlands län. I Värmlands län ska fortfarande 60 nyanlända komma, i Östergötlands län 194 och i Norrbottens län 157.
Här måste regeringen vara både bestämd och pragmatisk. Självklart ska ingen kommun komma undan sitt lagstadgade åtagande. Men det vore rimligt att ge kommuner som saknar fungerande boendelösningar dispens fram till att de fått exempelvis modulhus eller andra lösningar på plats.
Lagen om eget boende bör ses över. Det är framför allt den som gjort att fördelningen av de nyanlända blir skev. Många vill stanna där de bott under asyltiden, och kommer därför att försöka ordna en egen bostad.
Det krävs också akuta insatser för ökat bostadsbyggande. Den djungel av regler och tillstånd som behövs för att få bygga har skapat problemet från början. Frågan är om regeringen är redo att ta till de åtgärder som krävs för att lösa situationen?