Sveriges Radios Ekot kunde 12 december avslöja hur den gymnasielag som stiftades i somras utnyttjas av unga utan asylskäl. För att undvika verkställighet är det bara att lämna in en ansökan till gymnasiet, och den som får avslag kan lämna in en ny. Så länge din ansökan behandlas kan du inte utvisas. Det gäller även personer som blivit dömda för brott till utvisning, som enligt gränspolisen inte sällan passar på att avvika efter inlämnad ansökan.
Detta kryphål i lagen har under hösten blivit uppenbart både för de asylsökande och för gränspolisen som får ett allt svårare uppdrag. Under måndagskvällen skulle 18 afghaner utvisas via flyg från Sverige. För fem av dessa stoppades utvisningen efter att de lämnat in ansökan om uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier.
Det tyder på uppenbart slarv blandat med en stor dos av naivitet att lagstiftarna inte har insett konsekvenserna av sina egna lagar.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade tillsammans med Vänsterpartiet och – inte att förglömma – Centerpartiet igenom gymnasielagen 3 maj i år. Syftet är vällovligt. Ungdomar mellan 18-25 år ska kunna få förlängt uppehållstillstånd för att avsluta sina gymnasiestudier.
Lagstiftarna har tydligen räknat med att alla som omfattas av lagen brinner för att avsluta sina studier i tid med godkända betyg för att sedan arbeta och göra rätt för sig, helst då i ett bristyrke. Man räknade uppenbarligen inte med att någon som fått avslag och med hjälp av juridiskt ombud och tolk gör allt i sin makt för att stanna i Sverige skulle försöka utnyttja de kryphål som lagen erbjuder.
Gymnasielagen innebär i princip att vem som helst i hela världen som har rätt ålder kan ta sig till Sverige och få ett tillfälligt uppehållstillstånd med goda chanser till förlängning. Personen i fråga behöver inte ha påbörjat sin utbildning, löftet i sig räcker. Lagen är skriven för att underlätta för dem som sköter sig, men gynnar i själva verket de som missköter sig.
För drygt två veckor sedan togs ett annat beslut i samma anda. Även för ensamkommande ungdomar från Afghanistan som fått vänta länge på att få sin sak prövad räcker det med en uttalad vilja att bedriva gymnasiestudier för att få tillfälligt uppehållstillstånd.
En rimlig ordning vore att den som har gått minst halva utbildningen, varit skötsam, haft full närvaro och har åtminstone godkänt betyg i alla ämnen skulle få lov att stanna för att avsluta sina studier. På så sätt skulle politiken kratta vägen för de som har bevisat att de vill bidra till Sveriges framtid.
Under ett drygt år efter den stora flyktingvågen hösten 2015 uppehöll regeringen en viss stringens i migrationspolitiken. Sedan började den motarbeta sina egna mål.
Det vore märkligt om inte väljarna straffade S för partiets skadliga beslut som skapar rättsosäkerhet på migrationsområdet. Sannolikt kommer det även att gynna SD. Frågan är när det åter ska bli skyddsbehovet som avgör om en asylsökande får stanna i Sverige eller inte.