Endast domstolarna dömer

Gotlands Allehanda2017-02-22 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I Malmö uppger chefsåklagaren att det kostar omkring en halv miljon kronor att slippa ifrån ett mordförsök (SR 16/2). Det är tack och lov inte åklagarmyndighetens prislista utan vad en gärningsman får betala till offret eller offrets klan i utbyte mot ett uteblivet vittnesmål. Att denna form av ”rättskipning” förekommer i Sverige är ett allvarligt hot mot rättssystemet.

Enligt Brottsförebyggande rådet begicks 37 mord och mordförsök i polisregion Syd under första halvåret 2016. Av dessa brott ledde endast sju till åtal. Polisens och åklagarnas arbete försvåras avsevärt av dessa inofficiella förlikningar, vilket förklarar den otillfredsställande uppklarningsfrekvensen.

Mördare kommer bokstavligen undan med mord i dag, under förutsättning att de inblandades familjer eller klaner kan komma överens. Om ingen överenskommelse kan nås ligger det nära till hands att föreställa sig att gärningsmannen själv till slut blir en siffra i mordstatistiken.

De grupper i samhället som praktiserar denna form av rättskipning har naturligtvis inget större förtroende för staten och knappast någon erfarenhet av en fungerande stat. Den alternativa rättsskipningen återfinns ofta inom invandrade och dåligt integrerade grupper i samhället.

Att svensk lag upphävs på detta sätt är oacceptabelt. Det svenska samhället har kännetecknats av en hög tillit till samhället och dess funktioner. Det blir alltmer uppenbart att många inte känner någon större samhörighet med eller tillit till samhället. Det parallellsamhälle som så mycket opinionsbildning ägnats åt att förneka är uppenbarligen på tillväxt. 500 000 kronor för att köpa sig fri från ett mordförsök säger det vi behöver veta.

Det behövs fler utredande poliser och jourdomstolar som kan korta tiden fram till dom. Misstänkta måste sys in direkt så att de inte få chansen att hota vittnen och så att säga reda ut saken i den egna ”domstolen”. En annan sak som bör övervägas är ökad kameraövervakning av områden där brott kan antas begås.

På tolv månader har det begåtts 13 mord i Malmö. Att utredningarna går trögt stärker inte medborgarnas tillit till staten. Problemen i Malmö påverkar hela landet även om staden inte är ensam om inofficiell rättskipning. På sikt luckras förtroendet för rättsväsendet upp även i bredare folklager.

Framväxten av medborgargarden och liknande speglar också bristen på tillit. Om samhället inte förmår att upprätthålla lagen så kommer det oundvikligen att leda till fler inofficiella domstolar – mer kända som lynchmobbar.

Att skylla den alternativa rättskipningen på Polisen är för enkelt, även om Polisens katastrofala omorganisation inte gjort samhället säkrare. Det handlar också om kulturella skillnader som samhället inte kan bortse ifrån. Om statens monopol på rättskipning inte ska eroderas så måste lagarna upprätthållas. Signalen från samhället sida måste vara tydlig, polisinsatserna måste därför både ökas och underlättas. Köpslåendet med rättvisan måste upphöra.