Politiker har sedan ett antal år attackerat det långsiktiga sparandet i Sverige. Fram till för några år sedan fanns det en möjlighet att göra skatteavdrag för privat pensionssparande och omkring två miljoner svenskar använde sig av avdraget. Majoriteten var kvinnor. Det var en fungerande morot som Alliansregeringen först krympte utrymmet för och som den nuvarande regeringen helt slopade.
Pensionsspararna hänvisades till den nya, enklare sparformen investeringssparkonto, ISK. Regeringen har sedan höjt skatten på sparande i ISK vid två tillfällen. Höjningarna slår mot de grupper som har störst behov av att själva spara till pensionen.
Samtidigt finns idag goda möjligheter för den med över 42 000 kronor i inkomst att lägga undan extra till sin pension genom löneväxling. Det innebär att man kan avstå en del av sin lön till förmån för extra avsättningar till sin tjänstepension. Sådana möjligheter saknas för låg- och medelinkomsttagare – vilket också är de som har störst behov att spara. Det tycker vi är fel.
Och vi är inte ensamma. En helt ny mätning som Skandia låtit Novus göra visar att fler än 7 av 10 tycker att politikerna borde uppmuntra pensionssparande genom lägre skatt eller andra fördelar. Det behövs ett helt nytt brett folksparande, som passar dagens Sverige. Nu presenterar vi ett sådant förslag. Vi kallar det Allemanspension.
Skatten på ett sparkapital i Allemanspension skulle för 2018 bli 0,08 procent vilket motsvarar en sjättedel av den nuvarande skatten på sparande i ISK, 0,45 procent. Det är ett tydligt incitament som vi bedömer åter skulle få fler människor att spara till sin pension i Sverige.
Allemanspension är dessutom ett förslag som på sikt gynnar både individerna och samhället. Spararna får tillgång till en gynnad sparform, under förutsättning att det är ett långsiktigt sparande som öronmärks för pensionssparande och inte kan tas ut i förtid.
Att bli gammal i Sverige ska inte behöva innebära att gå ner drastiskt i levnadsstandard. Men många svenskar riskerar att få en betydligt lägre pension än de förväntar sig. Vi har tagit fram ett färdigt förslag, Allemanspension, som Magdalena Andersson (S) eller en annan finansminister kan genomföra redan efter valet i höst. För att fler ska få mer att leva på i framtiden, gärna 80 procent av slutlönen, är det hög tid att det blir lättare att spara till sin pension i Sverige.