Ett svenskt inträde i försvarsalliansen Nato ”skulle få militära och utrikespolitiska konsekvenser som skulle kräva svar från rysk sida.” Så uttalade sig ryska UD:s talesman Maria Sacharova vid en pressträff, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.
När ryska UD på sitt officiella twitterkonto citerade Sacharova hade ordet konsekvenser ersatts med det engelska ”retaliatory steps” vilket kan översättas både med motåtgärder och med vedergällning.
Sveriges nära samarbete med Nato gör att Ryssland i praktiken redan betraktar oss som en medlem. Men de vet också att så länge vi inte har formellt medlemskap saknar vi garantier om att Nato skulle hjälpa oss om vi skulle bli anfallna.
Det är därför knappast en slump att det ryska uttalandet kommer bara ett par veckor innan Centerpartiets partistämma. Ombuden ska då ta ställning till partiledningens förslag om ett svenskt medlemskap i Nato. Samma sak kommer ske hos Kristdemokraterna i oktober. Vi är alltså på väg att få borgerlig enhet i en fråga som är av yttersta vikt för att kunna freda vårt land i händelse av ett angrepp.
Centerpartiets väljare har historiskt varit de borgerliga som varit minst entusiastiska inför tanken på ett Nato-medlemskap och trots att Annie Lööf just nu bärs fram av ett starkt väljarförtroende så kan partiledningen inte räkna hem segern i förväg. Det är sannolikt bland annat mot denna bakgrund som det ryska utspelet ska ses. Genom sin retorik kan Ryssland skapa oro hos tillräckligt många centerpartister så att beslutet om Nato skjuts på framtiden.
Den moderna ryska utrikespolitiken bygger på att skapa osäkerhet i omkringliggande länder och därigenom gör dem till ett lättare mål för ryskt inflytande. Detta verkar nu även ha drabbat Sverige.
Socialdemokraterna upprätthåller sin traditionella linje med dubbelspel och säger nej till Nato samtidigt som de vill fördjupa försvarssamarbetet med USA. Positivt i sammanhanget är dock att regeringen beslutat utse Micael Bydén till ny överbefälhavare. Under sin tid som flygvapenchef har han stått i rakryggad i dialogen med våra folkvalda och han har även tjänstgjort på plats i Natos Isaf-styrka i Afghanistan. På presskonferensen var han tydlig med att Rysslands utveckling innebär ett hot mot Sverige.
På fredagen meddelade även utrikesminister Margot Wallström (S) att hon kallar till sig Rysslands ambassadör för att avkräva honom en förklaring till det ryska agerandet. Hon måste markera att det är oacceptabelt att Ryssland försöker lägga sig i frågor som rör Sveriges territoriella integritet och vårt nationella självbestämmande.
Svensk försvarspolitik ska inte dikteras av Ryssland eller något annat land. Den svenska opinionen är i dag mer positiv till Nato än någonsin och förhoppningsvis låter inte centerpartisterna eller några andra sig skrämmas av de förtäckta hoten från Ryssland. Det ryska utspelet bör istället stärka oss alla i övertygelsen om att Sverige behöver den säkerhet som bara ett fullvärdigt medlemskap i Nato kan ge oss.