Fem och fotbojan

Gotlands Allehanda2019-04-18 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Karriärbyten i all ära, men den som blir yrkeskriminell i tidig ålder återvänder sällan till majoritetssamhället. Unga som hänger sig åt ett liv längs brottets bana är ett stort problem. Under sina liv hinner de orsaka stort lidande samtidigt som de kostar samhället oerhörda summor. Det är inte ett problem med en enkel lösning. Men regeringens aviserade förslag om hemarrest för unga kan i vart fall bli ett steg i rätt riktning.

Det är ett av Socialdemokraternas vallöften som regeringen nu avser förverkliga. Förslaget går ut på att unga som begår brott ska kunna dömas till en form av husarrest. Detta meddelade justitieminister Morgan Johansson i TV4 Nyheterna (16/4). Systemet är iögonfallande likt det som gäller för vuxna som avtjänar sitt kortare fängelsestraff medelst så kallad intensivövervakning med elektronisk kontroll, det vill säga fotboja. Man ska kunna gå i skolan, eller i förekommande fall till arbetet, på dagtid men är utöver det hänvisad till hemmet. Att det efterföljs ska även för unga kontrolleras med fotboja.

Moderaterna kritiserade förslaget i valrörelsen. Partiets dåvarande rättspolitiska talesperson Tomas Tobé menade att det inte lämpligt för alla. Det hade han förstås rätt i. Till S försvar bör dock sägas att de inte heller har avsett detta. Syftet är att husarrest ska väljas som påföljd när det anses kunna bidra till att bryta unga personer brottsliga bana. Alla sätt som kan bända loss unga från kriminaliteten bör användas.

Ett mer betydande problem är att unga som hemfaller åt brott tenderar att ha mindre än optimala hemförhållanden. I dessa fall kan det vara direkt olämpligt att fjättra dem vid hemmet.