När samhället slits isär mellan storstad och glesbygd uppstår demokratiproblem. De som bor utanför de större städerna upplever att de hela tiden halkar efter i utvecklingen, bland annat för att ny teknik byggs ut i storstäderna först. För att råda bot på det arbetar Per Ödling, professor i telekommunikation vid Lunds universitet, med att föra ut nya tekniska lösningar för just glesbygden.
– Min huvudsakliga verksamhet är innovation, att få ut teknik i fält. Få den att börja skapa värde utanför storstaden. Om vi inte skapar framtidstro utanför storstäder är jag rädd att demokratin så småningom faller.
Hur ser det ut med uppkopplingen i glesbygd?
– Bredbandstäckningen beror mycket på hur man mäter. Post- och telestyrelsen har ett rutnät som ser bra ut, eftersom det räcker att det är täckning någonstans i rutan för att den ska markeras grön. Skillnaden kan bli stor mellan vad myndigheten säger och vad människor upplever. Till exempel kan en betalterminal uppkopplad på mobilnätet fungera när kunderna inte är där, men inte när en turistbuss kommer eftersom mobiltelefonerna blockerar nätet. Människor som inte bor i storstäder upplever ofta att de har dålig täckning, trots att alla rapporter säger att de har perfekt täckning.
Hur kan de här problemen lösas?
– Det stora problemet är inte teknik utan lönsamhet. Även om en investering är lönsam i glesbygden är den ofta ännu mer lönsam att göra i storstaden, så pengarna går dit i alla fall.
– En annan systematisk problematik är att ny teknik rullas ut i Stockholm först, och sedan får resten av landet komma efter. Vi gjorde så med 3G, sedan med 4G. 5G är dessutom designat speciellt för urbana områden. Man kommer att kunna prioritera i nätet på ett helt annat sätt och styra maskiner, rullande och flygande fordon, kraftverk, medicinsk utrustning och mycket annat. Men då kommer storstäderna att rycka ifrån igen i värdeskapande. Och om man konsekvent gynnar en viss grupp människor på en viss yta sprider sig förstås en frustration hos alla andra.
Vad skulle hända om man i stället rullar ut 5G i glesbygd?
– Det är det vi föreslår att man gör, för en gångs skull. En teknologi som kommer att förändra vår vardag i grunden är uppkopplade förarlösa transporter. Elektriska självkörande bilar, till exempel. Och det är det bättre att börja med i glesbygd, där de självkörande algoritmerna får det lättare. När det fungerar där kan man stegvis flytta in till tätare och tätare områden allteftersom de blir bättre på att hantera komplicerade situationer. Framtiden kommer då först till glesbygden och sist till storstaden.
Men de här transporterna kommer ändå innebära större skillnad för den som bor i glesbygd, med färre alternativ?
– Precis. Även knackiga tekniska lösningar är bättre för den som inte har någonting. Det gör också att exempelvis äldre i glesbygd blir mer positiva till ny teknik, eftersom den gynnar dem. Ett nytt transportsystem ska därför rullas ut där det skapar mest värde för människor.