God vilja straffbeskattas

Gotlands Allehanda2018-10-24 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I somras brann skogarna. Tusentals personer arbetade med att släcka bränderna. Nu har det framkommit att brandmän och andra yrkesverksamma som ryckte in ska förmånsbeskattas för kost och logi (Aftonbladet 23/10).

Det var Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som samordnade släckningsarbetet. Det var tack vare att anställda vid räddningstjänsten frivilligt ryckte in som de omfattande insatserna blev möjliga. Många av dessa avbröt sommarsemestern för att hjälpa till runt om i landet. En av dem säger till Aftonbladet att:

”Vi lämnade familjer och semester för att hjälpa Sverige i kris. Nu ska vi förmånsbeskattas för våra nätter borta och för den kalla mat vi fick äta i knät under sena nätter.”

Den här förmånsbeskattningen är svensk byråkrati i ett nötskal. Snarare borde myndigheterna göra mer för att skicka signaler som gör att fler vill hjälpa till vid svåra situationer. Att beskatta en sovplats i ett tält eller kall mat på bar backe är absurt.

MSB menar att man bara följer lagstiftningen. Enligt myndigheten blir beskattningen ett nollsummespel för många av de som frivilligt avbrutit sina semestrar, eftersom en del av förmånerna är avdragsgilla i deklarationen. MSB menar att man hjälper arbetstagarna med den nödvändiga redovisning och att de informeras om vilka avdrag som kan göras i samband med deklarationen. Men det är onödig administration. Därför behöver regelverket bli enklare.

Lösningen ligger dock inte långt bort. Redan i dag finns det ett undantag för förmånsbeskattning för resor och boende vid internationella insatser. Det borde gälla även vid utryckningar som sker inom landet. Ingen ska behöva förmånsbeskattas eller sitta och krångla med en deklaration efter att ha hjälpt till med att släcka bränder.