Gotland som vi känner det?

Gotlands Allehanda2018-08-22 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gotland har under många år – till skillnad från många andra öar i Östersjön – lyckats med konststycket att behålla och faktiskt öka sin befolkning. Det är en prestation. Men, samtidigt stör det mig att vi hade kunnat vara än mer aktiva för att få Gotland att utvecklas positivt. För vi bör kunna hämta hem mer projektpengar för att bygga Gotland starkare – det finns ingen anledning att inte försöka. Speciellt inte nu när Uppsala Universitet Campus Gotland lockar sökande – som vill stanna på ön.

Många gånger anges motivet för att INTE söka strukturfondsmedel till Regionen att ”vi har inte råd att söka, det tar för mycket resurser”, eller ”vi vill inte äga projekt”. Men, söka är precis vad vi ska göra – söka pengar och äga projekt. För vilka är alternativen? Att vänta på att vi är så många att vi med skattemedel kan betala den utveckling vi behöver? Att vänta på att staten ska se oss och våra behov? Att vänta på att saker liksom bara ska lösa sig? Nej, nu behövs andra krafter.

Ta våra vägar. Uppenbarligen ligger vi inte på Trafikverkets heta lista över akuta och nödvändiga investeringar i infrastruktur. Men ni vet och jag vet att vägnätet – till att börja med 140-vägarna – skulle behöva en uppryckning. Vad sägs om bredare 140-vägar med högre standard och separata cykelbanor? Trafiksäkrare, snabbare för pendling och möjligheter till säker cykeltrafik under hela året. Det kommer inte ske det närmaste seklet – om vi inte hittar finansiering. Vi måste söka pengar och vi måste äga projekt som utvecklar ön, tillsammans med andra.

För vad händer om vi INTE aktivt söker medel för utveckling? Jo, då kommer vår position som förstaval för studier, etablering, boende att försvagas. Vår roll som besöksplats kommer inte att kunna hävda sig mot andra. Se exemplet med färjeklacken i Slite. Den ”glömdes bort” och sedan har den blivit för dyr. För dyr i förhållande till vad?

Som jag skrivit tidigare måste våra beslutsunderlag och analyser också bli bättre. Vi måste kunna se att en investering som verkar stor och oöverstiglig faktiskt är positiv för Gotland och genererar intäkter till samhället på sikt. Då krävs mer ingående analyser än kostnader kontra intäkter. Ja, även här på Gotland. För sambanden mellan en investerad krona i bättre vägar är för och mer komplicerade än en krona in och en krona ut. En investerad krona i bättre vägar eller utbyggt kommunalt VA ger effekter på pendlingstider, bostättningsmönster och möjligheter för människor att bo på flera delar av ön.

Vi måste arbeta för att utveckla Gotland och hitta pengar för att göra det. Antingen väljer vi att fortsatt vara så små som vi är, eller så väljer vi att välkomna de som kommer till Gotland och vill bygga sin framtid här – oavsett om det kommer från Stockholm, Småland eller någon annanstans. Men vi kommer att behöva utveckla det samhälle i har idag för fler vill vara med och dela på det liv vi lever här. Det är positivt! Det är att arbeta för att hela Gotland ska leva, året om.

Gästtyckare