Gotlands villkor tuffast i landet

Gotlands Allehanda2017-03-11 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I sin ledare den 8 mars undrar Mats Linder varför öns vård blöder när landstingen går plus. Han bygger sin undran på statistik från SCB som visar att endast tre landsting gjorde minusresultat under 2016. Han konstaterar vidare felaktigt att sjukvården på fastlandet går plus.

Blekinge, Region Skåne samt Jämtland-Härjedalen var de tre landsting som visade minussiffror. Region Gotland är således ett av 18 landsting som gick plus 2016. Sjukvården däremot hade stora problem med sin ekonomi, så också inom flera andra landsting. Även sjukvården i till exempel Dalarna, Halland, Östergötland och Västerbotten gick minus. I Västra Götalands Region som hade det största överskottet på hela 1,4 miljarder gick verksamheterna på akutsjukhusen med röda siffror. Att Västerbotten till exempel ändå på totalen klarar sin ekonomi är på grund av en omplacering i aktieportföljen som realiserade 147 miljoner. De ekonomiska utsikterna för flertalet landsting beskrivs som extremt ansträngda för 2017 och framåt.

Men visst är trots detta Mats Linders undran kring Region Gotlands särskilda utsatthet mycket relevant att resonera kring!

Region Gotland är i särklass Sveriges minsta sjukvårdshuvudman med sina 58 000 invånare. Därefter kommer Region Jämtland-Härjedalen med närmare 129 000 invånare. Ö-läget gör att Gotland måste upprätthålla en mer omfattande sjukvård än vad antalet invånare motiverar till. Vi behöver en förlossningsavdelning och ett akutsjukhus som har större bredd och fler specialiteter och på flera sätt är dyrare att driva än ett jämförbart sjukhus på fastlandet. I och med att vi dessutom bara har ett sjukhus är det svårt att göra större strukturförändringar så som man gör i andra landsting för att effektivisera.

Det görs ett gigantiskt arbete inom sjukvården för att förbättra omhändertagandet av patienter så att verksamheten blir mer effektiv och därmed mindre kostsam. I det ingår samarbete med socialtjänsten, arbeta för minskat beroende av hyrpersonal, noggrannare uppföljning av läkemedel med mera. De ekonomiska utmaningarna kan tyvärr inte lösas enbart med effektiviseringar och förändrade arbetssätt framöver.

Jag vill påstå att vårt ö-läge i kombination med den ringa befolkningen gör att vi nog har de tuffaste ekonomiska svårigheterna av alla landsting. Det är just därför vi uppvaktar sjukvårdsministern med krav på ökat statligt stöd på grund av vårt ö-läge.

Brev till ledarsidan