Huvudskälet till varför sjukvårdens kostnader ständigt ökar beror dels på de allt större behandlingsmöjligheterna för en allt åldrande befolkning, dels svårigheter att kunna lösa bemanningen. Detta gäller tyvärr i stort sett hela Sverige. Självklart kan sjukvårdsorganisationen på Gotland optimeras och arbetsmiljön förbättras. En opposition som anklagar det politiska ledarskapet för att ha skapat en oreda förtjänar dock att bli motsagd.
April 2010 drev alliansen igenom det som blev den kritiserade matrisorganisationen. Bland annat motiverades beslutet med att ”Traditionella revir och klinikgränser begränsar och försvårar lösningar. Det leder i sin tur till att åtgärder måste tas fram ur ett förvaltningsperspektiv”. Vidare angavs också följande ”Under senare år har förtroendet mellan olika chefsnivåer minskat. Besvikelse finns från chefer i organisationen över att högsta ledning och nämnd inte har fattat kraftfulla beslut och från den högsta ledningen och nämnd att lägre chefer inte har genomfört fattade beslut och följt framtagna handlingsplaner. Detta är en förtroendekris som måste lösas”. Läkarföreningen var starkt emot denna organisationsförändring. Mitt intryck är att förtroendet bland ledning/politik och verksamhet inte stärktes av detta.
Jag var inte med i förarbetet till denna organisation som sjösattes samma dag som den nya majoriteten tog vid 2011. Däremot framstår det som oansvarigt om man genast hade påbörjat en ny omorganisation. Det vore en mycket kostsam process och uppenbarligen angavs starka skäl till att ha bestämt sig för denna organisation.
Organisationen har under åren justerats på flera punkter för att möta identifierade problem. Just nu pågår ett förbättringsarbete i sjukvården där de aktuella cheferna i sjukvården gemensamt tar fram underlag för hur helhetsansvaret i vårdprocesserna kan säkerställas. Jag räknar med att detta ska resultera i konkreta förslag till möjliga förändringar som kan genomföras utan att det ska behöva bli föremål för politiska tvister.
Att kunna möta sjukvårdsutvecklingen ekonomiskt är en utmaning inget landsting i dagsläget riktigt förmår på ett bra sätt. Däremot försöker man utifrån bästa förmåga att ta höjd för möjligheterna inom vården och möta behoven av ökade ekonomiska resurser med syfte att kunna erbjuda en jämlik vård i landet.
Främst Moderaterna på Gotland verkar däremot ha en tro på att mindre pengar till sjukvården är rätt recept för en stabilare ekonomi. Där menar jag bestämt att en sådan politik skulle innebära en slakt av sjukvården.