Hindra inte goda insatser

Gotlands Allehanda2017-02-04 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

För en tid sedan uppmärksammades att klädkedjor som anordnar egen återvinning av kläder bryter mot lagen. Hur tokigt det än låter är det sant.

Naturvårdsverket har på regeringens uppdrag undersökt saken. Slutsatsen blev att kedjor som H&M, Kappahl och Hemtex bedriver olaglig verksamhet. När de låter kunder lämna in textilier, kläder och i vissa fall skor i butikerna. Anledningen är att ansvaret för hushållsavfall ligger på kommunen.

Miljöminister Karolina Skog (MP) har uttalat sig men det är inte någon lösning hon levererar, tvärtom. Efter lång betänketid har hon kommit fram till att all insamling av avfall från hushållen ska bli kommunernas ansvar, från att ansvaret har varit delat på kommunerna och förpackningsindustrin. Det här förslaget är något allianspartierna och SD är emot.

Visst finns det skäl att uppdatera reglerna om återvinning. Men det är ingenting som löses genom att lämna mer makt till kommunerna. Det innebär fler problem än lösningar.

Ett argument Karolina Skog använder för att kommunerna ska ta över är att den som bor i bostadsrättsförening och ordnar källsorteringen själva får betala dubbelt, dels en avgift på förpackningar för att bekosta producentansvaret, dels kostnaden för att få sitt sorterade avfall bortforslat. Men att kommunen tar över innebär inte att det blir billigare att göra sig av med sopor. Sju av åtta Jämtlandskommuner var snabbt ute och sågade Miljöministerns förslag. ”Vi vill ha samma ersättning från staten som förpackningsindustrin får men det har vi inte blivit lovade”, säger Olav Elstad, renhållningschef i Ragunda till P4 Jämtland.

Ett annat problem med att kommunerna tar över från producenterna är att producenterna inte behöver anstränga sig för att göra förpackningar och varor miljövänliga. När företag lyckas med bra lösningar för att ta hand om sitt eget material bör de inte hindras från det. Företagens insamling stimulerar till att hitta nya smarta lösningar för hur återvinningen kan fungera bättre och bli mer effektiv. Kommunerna har knappast samma driv.

H&M finansierar exempelvis ett bolag som forskar om hur man på kemisk väg kan återvinna textil. Den av H&M ägda butiken And Other Stories har valt att sälja sina skönhetsprodukter i återvinningsbar plast, och kunderna kan lämna tillbaka kläder som sedan kan användas på andra områden, som vintage eller exempelvis stoppning i bildörrar, säger en av grundarna Samuel Fernström till tidningen Elle. Sådana här smarta lösningar skulle kommunerna knappast jobba med att ta fram om ansvaret lades helt och hållet på dem.

Det är märkligt att regeringen vill lämna över hela ansvaret på kommunerna när såväl företag som förpackningsindustrin vill ta ansvar för återvinningen. Regeringen har en tilltro till att kommunerna kan lösa allt. Men ibland gör företag det bättre. För en regering som vill stå upp för klimat- och miljöfrågor är det inte särskilt trovärdigt att hindra dem som vill hjälpa till.