Hur ska framtidens brevservice se ut?

Gotlands Allehanda2019-09-03 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Idag är vi i Sverige vana vid att posten kommer varje dag, fem dagar i veckan. Men många av oss har säkert noterat att det kommer allt färre brev i postlådan medan vi får fler e-mail, digitala fakturor, etc. I dag skickar vi i Sverige hälften så många brev som vid millennieskiftet, och prognoserna pekar på att minskningstakten kommer att öka. Våra brevbärare har numera bara post att dela ut till två av tre hushåll och inom ett par år kommer vi bara ha något att lägga i varannan låda.

Enligt en rapport som Post- och Telestyrelsen har tagit fram är det bara fem procent av svenska folket som har behov av att få post utdelad till sig varje dag. Ungefär 20 procent tycker att ett par gånger i veckan räcker och över 70 procent är nöjda med att få breven utdelade några gånger i månaden.

Vi på PostNord känner en stor stolthet i att få utföra samhällsuppdraget och delar gärna ut brev fem dagar i veckan över hela landet. Men när brevvolymerna sjunker förlorar vi också intäkter. Den fråga man måste ställa sig - om man inte vill förändra servicegraden - är vem som framöver ska betala för brevservicen? Idag står PostNord på egna ben och brevservicen finansieras helt av portointäkter från de brev som skickas.

Ett alternativ till att skjuta till skattepengar för postservicen är att anpassa postservicen till de behov som befolkningen har. I vårt grannland Norge som i likhet med Sverige också har en förhållandevis låg befolkningstäthet har posten istället fått 1,3 miljarder norska kronor sammanlagt de tre senaste åren för att finansiera utdelning varje vardag.

Det är dock viktigt att förtydliga att det inte finns, och aldrig har funnits, ett beslut om hur eller när varannandagsutdelning kommer ske. Det är en omfattande process som vi diskuterat i takt med att brevvolymerna minskat. Det innebär att övergången inte har lagts på is eller skjutits upp. Tvärtom fortsätter våra interna förberedelser för att kunna gå över till en varannandagsutdelning med hög kvalitet och med en bra omställning för våra medarbetare. Samtidigt för vi en nära dialog med såväl politiker, Post- och telestyrelsen och våra ägare för att möjliggöra en sådan förändring. I sammanhanget är det också viktigt att poängtera att även med en varannandagsutdelning skulle e-handlade försändelser, det vill säga varubrev och paket, delas ut varje dag, likaså daglig utdelning av expressbrev men till ett marknadsmässigt pris.

Vi föreslår varannandagsutdelning som ett steg på vägen till hur kostnaderna för postutdelning i hela landet ska gå ihop med kraftigt fallande intäkter. Vi efterlyser nu en saklig diskussion om framtidens postservice i skenet av att allt mer kommunikation sker digitalt. Om ledarredaktionen menar att höjda skatter eller sänkta välfärdsambitioner för att finansiera postutdelning varje dag är att föredra, ser vi med intresse fram även emot den diskussionen.

Brev till ledarsidan