När en polis med familj låg och sov i sin villa i Västerås besköts huset med grovkalibrig ammunition. Ingen skadades, men brottet har rubricerats som mordförsök och särskild händelse. Beredskapen i området har höjts. Händelsen liknar på många sätt sprängningen mot polishuset i Helsingborg, men nu handlar det om en attack mot bostad och anhöriga.
Rikspolischef Dan Eliasson meddelar att ärendet ges högsta prioritet och att resurser går till polisregion Mitt för att den ska kunna lagföra den eller de som begått brottet. Regionpolischef Carin Götblad sade på lördagens presskonferens att det var ”en helt vanlig polis” vars hem blev beskjutet. Det fanns alltså ingen konstaterad hotbild mot personen, men ändå inträffade detta. I Helsingborg tolkade man sprängningen som en reaktion mot polisens framgångsrika arbete, men i Västerås gör Götblad en annan bedömning.
Många har understrukit skjutningens allvarsgrad, att det är ett angrepp mot hela rättsstaten. Just därför är det också viktigt att gripa och lagföra gärningsmannen. Samtidigt som utsattheten för poliser har ökat blir det allt svårare att lagföra personerna som bidrar till problemet. En stor anledning till det är att så många poliser hoppar av. Den trenden måste regeringen stoppa om satsningen på fler platser på polishögskolan ska göra någon skillnad. För polisyrkets attraktivitet handlar nu inte bara om dåliga arbetsförhållanden, utan också om personlig utsatthet för anställda och deras familjer.
För att uppvisa stabilitet mot både kriminella nätverk och samhället måste gärningsmannen i Västerås gripas och lagföras. En man i 20-årsåldern har redan anhållits, men det återstår att se om han är skyldig och om han i så fall agerade ensam. Skärpta straff, som många har förespråkat, har ingen effekt om gärningsmännen utan större svårighet undkommer. Brottsuppklarandet är just nu rekordlågt för många brottstyper. På sina håll utreds inte våldtäkter på grund av antalet mord. Det är inte fel att skärpa straffen, men det viktigaste är att fler kriminella åker fast. Detta undergräver respekten för poliserna och ökat förtroende bland kriminella ökar riskerna för polisen.
Det finns ingen annan lösning än fler poliser och en bättre organisation och ledning. Medan regeringen varit passiv har de kriminella nätverken utvidgats och blivit stabila. Det handlar inte längre bara om stenkastning, utan om rent livsfarliga attacker. I stället för att fortsätta retirera måste polisen växa för att med säkerhet kunna hantera kriminaliteten. Om inget görs nu blir det bara svårare.
Efter skjutningen mot polisens hus i Västerås sökte sig flera kollegor till jobbet, utan att vara kallade, för att lösa brottet. I Helsingborg höll polishuset öppet i husbilar trots sprängningen. Den attityden och arbetsviljan är beundransvärd. Sådana poliser måste kunna arbeta utan att utsättas för hot och våld mot sig själva och deras familjer.