Stora delar av omvärlden må ha kommit fram till slutsatsen att USA nu styrs av den sämste presidenten någonsin, men amerikanska opinionsmätningar ger en annan bild.
Det är bilden ett förvånansvärt starkt, men också högst polariserat, stöd. Enligt en mätning från Quinnipiacuniversitetet ställer sig 83 procent av republikanska väljare bakom Trumps sätt att utöva presidentämbetet, medan 91 procent av demokratiska väljare har en negativ syn.
Samma bild träder fram i en undersökning från Pew Research Center. Trump har ett starkt stöd från sitt eget partis sympatisörer (84 procent, till och med mer än vad Reagan hade vid motsvarande tidpunkt). Däremot får han så gott som inget stöd från demokratiska väljare. I februari 2001 hade George W Bush stöd av nästan var tredje demokratisk väljare; Trumps stöd i denna grupp ligger på åtta procent. Förhoppningarna om att Trump ska ”ena landet” har därmed inte mycket substans.
En fråga som somliga har ställt sig är hur länge republikanerna i kongressen ska orka stå för Trumps polariserande politik och märkliga beteende. Men läser man opinionsmätningar framstår även den frågan som felformulerad. Drygt hälften av de republikanska väljarna säger i en mätning från Pew Research Center att de litar mer på Trump än på de republikanska ledarna i kongressen i frågor där det uppstår meningsskiljaktigheter. Dessutom är republikanska väljare betydligt mer nöjda med sina ledares arbete i kongressen nu än för två år sedan.
Det finns annorlunda uttryckt ingen stark opinion för att republikanska kongressledamöter ska börja agera mot den republikanska presidenten. Dels är de mindre populära än vad han är, dels betraktas deras arbete betydligt mer positivt nu än på länge.
Även demokraternas folkvalda har, om de utgår från den allmänna opinionen, mer skäl att samarbeta med Trump än att försöka blockera honom. I en undersökning från opinionsinstitutet Rasmussen Reports säger 29 procent att demokraterna i kongressen bör göra motstånd på alla tänkbara sätt, men hela 63 procent anser att det är bättre om demokraterna försöker samarbeta med Trump. Bland demokraternas egna väljare är stödet för de båda olika strategierna ungefär lika stort.
På ett övergripande plan är Trumps siffror tämligen katastrofala. Den amerikanska allmänheten har till exempel en övervägande negativ syn på olika aspekter av hans personlighet. Men på något vis har hans tillträde lett till en ökande optimism. Av personer som sannolikt skulle rösta anser nu 45 procent att landet är på väg i rätt riktning, enligt Rasmussen Reports. Det är en högre siffra än någon som uppnåddes under hela Barack Obamas tid som president, och en markant ökning från 2016.
Vad blir då kontentan? Jo, den att – liksom under såväl primärvalet som valkampanjen – stödet för Trump och hans politik inte ska underskattas. På motsvarande sätt ska inte heller kritikens och motståndets genomslagskraft överskattas. Det går inte att som utomstående förstå fenomenet Trump, om man inte i beräkningen tar med det som tycks vara en ganska stor efterfrågan på mycket av vad Trump står för.