Levande stad en stad i förändring

Gotlands Allehanda2018-03-19 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Om Visby växer växer Gotland och om Gotland mår bra mår Visby bra. Att ge sig in i debatten om stad och landsbygd utan att se helheter är svårt, för att inte säga omöjligt. Stad och land är beroende av varandra precis som Visby Innerstad är beroende av ytterstaden.

I veckan har externhandeln debatterats, att stätta stopp för en ytterligare etablering av handel ute vid Stenhuggaren har framställts som ett stort hot mot handeln i Visby Innerstad. ”En död innerstad” är skrämselpropagandan. Men är det en död stad som kommer bil följden?

Men, om vi ska vara helt ärliga. Har det tåget inte redan gått? Gick inte tåget den dag man byggde den första verksamheten utanför muren – Otters Mekaniska på 1850-talet – eller när man byggde Östercentrums stora varuhus i början av 1970-talet eller... Vem minns i dag det stora antalet mjölkbutiker, charkuterister, fiskaffärer och bagare som låg inom muren? Vem ställer sig upp och kräver flickläroverkets återkomst?

Vi kan peka på en rad olika enskilda orsaker och säga ett det finns ett samband. Men, finns sambandet och har protesterna mot en förändring av staden alltid varit lika stark? Är det inte så att när en förändring sker så blir det först tomt och i den ”luckan” öppnas en möjlighet. Är det inte så att utvecklingen av en stad går i vågor, eller följer trender. Om en plats/lokal blir tom öppnas en möjlighet för något nytt.

I en levande stad eller ort är de som bor och nyttjar platsen, de som är en del i dess utveckling. En annan oerhört viktig aktör är fastighetsägarna som måste ta ställning till vem man hyr ut till åretruntföretag eller de som bara har öppet en kortare tid av året. För det är verksamheterna som bygger livet i platsen dagtid – och på kvällen restauranger och det faktum att det bor människor i där, det är en balans.

På samma krävs en balans mellan stad och land och där går det också i vågor, beroende på konjunktur, trender och teknisk utveckling – var folk väljer att bo. Det krävs grundläggande resonemang kring helheten – vår regionala utveckling och markanvändning – för att kunna lösa lokala utmaningar. Ambitionen måste dock hela tiden vara att utveckla platser utifrån deras förutsättningar.

Att arbeta fokuserat med förutsättningarna för utvecklingen i Visby innanför murarna är centralt men den utvecklingen ska inte baseras på att hindra utveckling på annat håll. De förslag för utveckling av Södertorg som nu drivs av Visby Centrum är ett spännande steg på vägen.

Låt oss jobba framåt och se möjligheter, inte begränsningar.

Gästtyckare