Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson från Socialdemokraterna på Gotland och kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn, Per-Ola Mattsson (S), är kallade till Stockholm den 13 december.
Försök görs att finna en gemensam partilinje kring Nord Stream 2. Det finns anledning att önska att Margot Wallström och Peter Hultqvist når framgång.
Projektet bör stoppas och i vart fall ska Slite hamn eller Karlshamn inte öppnas för ryska rör eller aktiviteter.
Den planerade gasledningen i Östersjön, Nord Stream 2, möter alltmer motstånd. Den största partigruppen i Europaparlamentet har uttalat att ett ökat beroende av rysk gas strider mot de principer som gäller för EU:s energiunion. Nu i november så anslöt sig också ordföranden i tyska förbundsdagens utrikesutskott till kritikerna då han påpekade att en ny gasledning allvarligt kan försämra säkerhetsläget i östra Europa.
Från såväl rikspolitisk som lokalpolitisk sida är vi många som länge pekat på de risker som Nord Stream 2 innebär.
Europas beroende av fossil energi måste minska. EU:s energiunion strävar efter att uppnå en energimix där de förnyelsebara inslagen ökar. Man vill också ha en mångfald av leverantörer. Till Nord Stream 2 skulle den ryska statskontrollerade energijätten Gazprom vara ensam leverantör.
Förutom att mer gas riskerar att försvaga det globala klimatarbetet så finns miljörisker också på mer lokal nivå. Östersjön är ett av Europas mest känsliga ekosystem och är redan hårt belastat av miljöförstöringar. En ytterligare gasledning minskar knappast påfrestningen i området.
Till detta kommer det oroliga säkerhetspolitiska läget. Sedan klartecken gavs för några år sedan till Nord Stream 1 har säkerheten i Europa ändrat sig markant till det sämre. Ryssland tillhör de aktörer i världen som i allra högst grad gör sig skyldigt till förbrytelser mot folkrätten. Kriget i Ukraina, annekteringen av Krim och den ökade militära närvaron i Östersjöområdet är bara några exempel på den nya försämrade normalbild som etablerats.
Ansökan om att använda olika hamnar som mellanlagringsplatser för rör till gasledningen måste ses ur detta perspektiv. En ökad närvaro av ett ryskt statligt bolag, som dessutom används i politiska syften av Putinregimen, försämrar säkerheten för oss alla.
Ifall Socialdemokraterna delar analysen och ser utmaningarna borde partiet också medverka till ett nej.
Moderaternas uppfattning är att Sverige bör motsätta sig detta projekt på alla nivåer. Ska man lyckas stoppa gasledningen kräver det att vi på alla nivåer, regionfullmäktige på Gotland, Karlshamns kommun i Blekinge, riksdagen och regering tydligt säger nej. Endast så kan vi påverka också EU-kommissionen. Det handlar om att agera tillsammans. Mer rysk gas via ledningar på Östersjöns botten är inte i Europas intresse. Det bör rimligen även Socialdemokraterna hålla med om – axla därför ansvar.