Köerna i tandvården växer när många landsting har svårt att rekrytera tandläkare. Situationen har förvärrats ytterligare efter att Socialstyrelsen höjt språkkraven för utländska tandläkare som vill jobba i Sverige. Myndigheten bör ompröva sitt beslut. Det är viktigare att tandvården fungerar än att alla tandläkare talar perfekt svenska.
Bristen på tandläkare är stor. Enligt Universitetskanslerämbetets prognos kommer bristen att hålla i sig de kommande åren. Varje år examineras drygt 270 tandläkare. Samtidigt beräknas rekryteringsbehovet bli betydligt högre och uppgå till mellan 400 och 450 tandläkare per år. En snabb sökning på Arbetsförmedlingens hemsida visar att det just nu finns 309 lediga jobb för tandläkare runt om i landet.
I centralorter i glesbygd är det speciellt svårt att anställa. På orter där man tagit emot många asylsökande är behovet av fler tandläkare stort. Därför har bland annat Folktandvården börjat rekrytera tandläkare från andra europeiska länder. I Norrbotten har flera portugisiska och polska tandläkare anställts.
Men Socialstyrelsen har satt käppar i hjulen. I juni beslutade myndigheten, med hänvisning till nya EU-regler, att språkkrav för utländska tandläkare ska införas. Tidigare hade vårdgivarna själva fått besluta om en nivå som de ansåg bra. Tandläkarna skulle förstå vardagsspråk och nästan obehindrat kunna interagera med andra som har svenska som modersmål.
Socialstyrelsens nya regler ställer högre krav på svenskkunskaper än tidigare. Nu ska tandläkarna bland annat kunna producera avancerade texter, prata utan att leta efter ord och förstå alla idiomatiska uttryck. I Svenska Dagbladet skriver Sveriges Folktandvårdsförening om problemen som uppstår (24/10). I flera landsting har man redan anställt utländska tandläkare. Nu måste man betala för mer svenskundervisning och det kommer att dröja innan tandläkarna får börja arbeta. Det är kostsamt, samtidigt som många patienter fortsatt kommer att få vänta på tandvård.
Folktandvårdsföreningen uppmärksammar också att Socialstyrelsen beslutat om de nya reglerna utan att inhämta synpunkter från vårdgivarna. Myndigheten har inte heller föreslagit några övergångsregler. Det är anmärkningsvärt. Patientsäkerheten är hotad. Riskerna för arbetsrelaterad stress ökar när mottagningar är underbemannade. Socialstyrelsen borde ompröva sitt beslut till dess att synpunkter från de berörda aktörerna har inhämtats.
Det är dags att lyssna på vårdgivarna och tandläkarna. Skärpta krav bör vägas mot att flera landsting inte kommer att kunna garantera tandvård inom rimlig tid till alla medborgare. Korta väntetider och kompetenta tandläkare borde väga tyngre än perfekta språkkunskaper.