Passiv ledning i korruptionshärva

Gotlands Allehanda2017-10-20 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den misstänkta korruptionen i samband med Polisens upphandling om passtillverkning, som Dagens Nyheter avslöjade i augusti, har åter kommit upp till ytan. Flera nya uppgifter har tillkommit, och dessa är inte till de inblandade polisernas och tjänstemännens fördel.

Dagens Nyheters fortsatta granskning av Polismyndighetens kontakter med passleverantören ”AB Svenska Pass” visar att de två poliser som misstänks för korruption har haft en djupare roll än tidigare känt. Under upphandlingsperioden, som inleddes våren 2016 och avslutades i april 2017, har de blivit bjudna på middagar och resor av ”AB Svenska Pass”.

Nu framkommer att de två poliserna haft en central roll i upphandlingen och en av dem beskrivs som processens motor. Han har till exempel diskuterat utformningen av upphandlingen med ”AB Svenska Pass”, och även stått som referens för företaget i väldigt många andra upphandlingar. Denna djupa inblandning i både själva upphandlingen och företagets andra affärer gör polisens agerande än mer graverande. Det är tydligt att det handlat om en högst osund relation mellan de två poliserna och ”AB Svenska Pass”.

Det familjära beteendet kan förklaras av att företaget också vunnit tidigare upphandlingar om passtillverkning. Av den anledningen är det också märkligt att mutor förekommit först den här gången. Kanske har de två poliserna antytt att det var nödvändigt? Förvaltningsrätten i Stockholm bedömer hur som helst att ”AB Svenska Pass” inte gynnats av att erbjuda mutor, vilket betyder att de antagligen hade vunnit upphandlingen ändå. Därför behöver upphandlingen inte göras om, enligt domen.

När korruptionen avslöjades i augusti föreföll ingen annan medarbetare ha larmat om förehavandena, trots att de pågått under lång tid. Det visar sig dock nu att flera personer i den högsta polisledningen, bland dem ekonomidirektören, varnades för ett år sedan av det tyska företaget Veridos om att allt inte stod rätt till med passupphandlingen. I mejlkorrespondens mellan personerna i ledningen framgår att de mycket väl förstår allvaret i situationen, men trots det genomfördes ingen kontroll av vad som då fortfarande skedde.

Felen i denna korruptionshärva finns på flera plan. I det misstänkta tagandet och givandet av mutor, den osunda relationen med passtillverkaren och ledningens passivitet. Hur kunde detta få fortgå? Är Polisen en alltför trög organisation vid intern granskning, eller handlar det bara om en för svag vilja att kontrollera att allt står rätt till? Finns det en osund kåranda och tystnadskultur på högsta nivå? Förhoppningsvis gäller dessa brister inte Polisens särskilda utredningar, som nu utreder personerna i ledningen, samtidigt som förundersökningen om mutbrott fortfarande pågår.