Regeringen har fel om jobben

Gotlands Allehanda2017-01-26 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Arbetsmarknadspolitiken missar utsatta grupper. Det är slutsatsen från SNS Konjunkturinstitut, som granskar den svenska arbetsmarknaden. De grupper som har fått det allt svårare att få jobb är äldre, lågutbildade unga och utomeuropeiska invandrare.

I SNS Konjunkturinstituts senaste forskningsrapport konstateras att det finns mycket få lågkvalificerade jobb, och att lönespridningen i Sverige är liten jämfört med andra länder. Det finns få jobb med riktigt höga löner, men också få jobb med låga löner.

I Sverige har utbildning och bakgrund större betydelse för möjligheten att hitta arbete än i de flesta andra länder.

Att regeringen missar utsatta grupper i sin arbetsmarknadspolitik är knappast förvånande. Regeringens och fackens politik syftar i mångt och mycket till att de som har ett jobb ska ha de bra. Med höga ingångslöner blir det svårt för den som inte kan visa sig nog produktiv att få ett jobb.

SNS är inte nådiga i sin kritik mot regeringens jobbpolitik. Statsminister Stefan Löfvens (S) juvel, arbetslöshetsmålet, sågas totalt. Regeringens mål är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Men enligt SNS är det en dålig styråra för arbetsmarknadspolitiken eftersom det fokuserar på en internationell jämförelse och saknar substans. I stället anser man att regeringen borde korta tiden till sysselsättning för grupper som har svårt att få jobb: äldre, lågutbildade unga och flykting- och anhöriginvandrare.

För att lösa problemen för utsatta grupper föreslås SNS en rad åtgärder. Antagningskraven till yrkesprogrammen inom gymnasieskolan har ökat. Vilket har gjort det svårare för studiesvaga ungdomar att fullfölja gymnasiet. Ett förslag är därför att sänka antagningskraven för yrkesprogrammen.

Ett annat förslag är att skapa särskilda arbeten för långtidsarbetslösa äldre. SNS menar att korta och intensiva insatser bör sättas in tidigt för de äldre som förlorar sina arbeten. Det handlar också om snabbare etableringsinsatser för nyanlända. Väntetider på asylbeslut bör fyllas med svenskundervisning och praktik. Sist men inte minst slår SNS fast att större spridning i lägstalönerna behövs.

Förslagen är välbehövliga. I stället för breda mål behövs konkreta åtgärder för att komma till bukt med arbetslösheten. Snabba åtgärder är ett måste, för Sverige har inte råd att låta folk gå arbetslösa. En av S första åtgärder i regering var att höja taket i a-kassan.

Men Sverige behöver inte främst högre tak i bidragen för de som inte arbetar, utan möjligheter för personer utan arbete att få ett.

Det är dags för regeringen att se sanningen i vitögat och ändra riktning i arbetsmarknadspolitiken. En bra början är att lyssna på SNS Konjunkturinstitut.