Regeringen drar i nödbromsen och minskar kraftigt sitt förslag för höjd bankskatt. Nordea går i någon mening vinnande ur striden, men i själva verket är alla förlorare på regeringens beteende.
Bankskatten har varit ett av en lång rad exempel på hur Stefan Löfvens (S) regering lägger fram ogenomtänkta förslag utan att ministrarna ens själva förstår vilka följder det kommer att få. Finansminister Magdalena Anderssons (S) jakt på mer pengar till statskassan är tydligen så hetsig att den inte får bromsas av eftertanke eller ordentlig beredning. Men det gäller även andra delar av regeringens politik.
Regeringen har gång på gång fått backa från lagda förslag. Det gäller alltifrån kilometerskatt och flygskatt, som visserligen har återkommit i ny skepnad, till kvoterings- och sjuklöneförslag. Samtidigt har regeringen valt att hålla sig med en väldigt hård retorik i många av dessa frågor. Det har inte minst märkts i frågan om bankskatten där finansministern inledningsvis applåderade Nordeas planer på att flytta huvudkontoret utomlands och först långt senare antagit en mer professionell ton.
Det är gott och väl att regeringen har sansat sig i frågan om bankskatten. Det nu gällande förslaget bedöms enligt analytiker som Dagens Industri har talat med till och med vara mildare än dagens regler. Det finns dock inget behov av att minska avgifterna till resolutionsreserven. Det enda skälet till att göra det är att man har skakat om branschen så till den grad att effekterna kan bli ödesdigra.
Dessvärre finns det lite som talar för att kompensationen väger upp den nackdel som det innebär för företag att verka i Sverige med en regering som den nuvarande. Det finns ingen förutsägbarhet i vilka regleringar som kommer att föreslås. Förslagen kommer väldigt snabbt och kan slå lite hur som helst. Genom ett trollslag förändras förutsättningarna väsentligt. Det är väldigt svårt för företag att verka under sådana förhållanden.
Det enda som går att säga är att regeringens tillvägagångssätt lär innebära ett inte helt nödvändigt uppsving för pr-branschen. Finansministern har nämligen visat sig väldigt snabb och beslutsam i att rikta skattehöjningar mot branscher som kan uppfattas som impopulära. Allt för att med minsta möjliga motstånd öka statskassans storlek. Bankerna är ett tydligt exempel. Under det hotet är det inte märkligt om mer pengar kommer att läggas på publika relationer.
All denna osäkerhet som numera omger det svenska näringslivet skulle dock kunna undvikas om regeringen betedde sig rimligt professionellt. Istället för att lägga fram förslag som verkar framtagna under helgens groggbänk bör de beredas ordentligt och professionellt. Regeringskansliet har ett mycket stort antal kompetenta tjänstemän som gör detta utmärkt. Använd dem.
Och tona den extrema retoriken. Den är inte seriös och skämmer bara ut regeringen. Oavsett vilket parti man har röstat på tjänar alla på att vi har en regering som man vågar släppa in i möblerade rum.