Som boende på Gotland, kulturintresserad och kulturpolitiker är jag orolig för ett gotländskt uppgående i Stockholms län. Gotland är unikt, det finns så mycket vi inte ska ge bort till andra att besluta om.
Sedan Gotland blev en kommun har det inte funnits anledning i det vardagliga att göra skillnad på landstinget och kommunen. Besluten har legat på samma plats.
Allt fler politiker som är för uppgåendet i av Stockholms län vill ha undantag, speciallösningar för Gotland. Om Gotland får undantag, varför ska då inte andra kommunerna få det?
Vid en sammanslagning lämnar vi ifrån oss många av besluten på kulturområdet. Bland annat Länsteatern, Länsmusiken och Länsmuseet. Det gotländska inflytandet blir minimalt. I det framtida landstinget beräknas 2-4 ledamöter väljas från Gotland. Vi överlämnar ansvaret och besluten som rör stora delar av den gotländska kulturen till människor som har noll och intet intresse av vår ö. Det är inte bra.
För Gotlands del blir det inte bra med undantag och särregler. Det är bättre att stå utanför och teckna positiva samarbetsavtal. Inte att villkora en regiontillhörighet. Jag ser inga fördelar med den föreslagna regionreformen som inte skulle kunna uppnås på annat sätt. Enligt min personliga uppfattning gör den föreslagna reformen mer skada än nytta. Låt regioner och landstingen själv få besluta om sin framtid.
Ett första beslut som borde beslutas på statlig nivå är att förstatliga sjukvården. Då faller de främsta argumenten för en regionreform. Moderaternas vice partiledare, Peter Danielsson, och ordföranden i konstitutionsutskottet, Andreas Norlén, har i en artikel i Dagens Samhälle förklarat varför regionindelningen bör läggas ner:
”Om förändringar i den regionala indelningen ändå ska göras måste de motiveras i det enskilda fallet, bygga på tydlig medborgarnytta och ha stark förankring hos dem som faktiskt berörs: människor runtom i landet.”
Jag håller med. Det finns många frågor att ställa inför en regionförändring som den föreslagna. Det finns all anledning att upprepa Danielssons och Norléns frågor. De kräver svar.
”På vilket sätt blir det bättre för medborgarna? Hur bidrar förändringen till bättre kvalitet, tillgänglighet och service? Hur påverkar storregioner vårdens tillgänglighet? Vilka blir konsekvenserna för demokratin? Hur kommer avståndet mellan väljare och valda att påverkas och hur blir förutsättningarna för representation från regionens olika delar? Hur påverkas medborgarnas hushållsekonomi?”
På nationell nivå är moderaterna tydligt skeptiska till den föreslagna reformen och kräver att varje förändring måste motiveras i varje enskilt fall, bygga på tydlig medborgarnytta och ha en stark förankring hos berörda. Kloka ord som bör få uppföljning i varje kommun, län och region som berörs. På Gotland bör vi allvarligt överväga om vi inte borde ha folkomröstning.