Sommarens torka har slagit hårt mot svenskt lantbruk. På grund av foderbrist, väntar långa slaktköer och kött som är svårt att sälja. En del kommuner har förstått den hårda verkligheten och stöttar nu lantbrukarna genom att servera mer kött i sina verksamheter.
”Vi vill fortfarande ha en köttproduktion i Sverige och då måste vi säkerställa att den fortfarande finns kvar och det här är ett sätt i detta arbete”. Så motiverar Elisabet Babic (M), kommunstyrelsens ordförande i Laholms kommun, beslutet att servera mer kött fram till årsskiftet (SVT 20/9).
Det är en sund inställning. Den visar att kommunen står upp för landets bönder och att de ser allvaret i situationen.
Men Livsmedelsverket tycker det är en dålig idé. Vegotrenden ska gå före, i deras värld (SVT 20/9).
En växtbaserad kost är inte alltid svaret på de miljöutmaningar vi står inför. I synnerhet när Sverige har ett lantbruk som är en förebild när det gäller att använda så lite antibiotika som möjligt i produktionen – att motverka spridning av antibiotikaresistens kompromissas inte om. Dessutom har Sverige en strängare lagstiftning när det kommer till djurhållning än vad många andra länder har. Till exempel är det lagstadgat att kor får beta på sommaren, att djur får tillgång till grovfoder och att kirurgiska ingrepp sker med bedövning.
Men djurhållningen är även en förutsättning för ekologisk odling. I första hand ska stallgödsel användas för att följa krav-reglerna.
En köttbaserad kost är inte oförenligt med att äta nyttigt med bra tillbehör i form av grönsaker. Tvärt om, så kan det vara bra att yngre och äldre får i sig mat med ordentligt proteininnehåll. Det är inte motsatsen till att vegetariska alternativ finns.
Det är heller inte rätt att skapa specialdagar för vegomat i till exempel skolan. Genom att konsekvent lyfta fram den vegetariska maten som ett undantag skapar man bara ett större motstånd mot den. Det borde inte vara en konflikt mellan olika maträtter. Att hålla fast vid köttfria måndagar i tid och otid, stjälper mer än det hjälper. Istället behövs en mer avslappnad inställning till mat infinna sig – grönsaker bör kunna serveras utan politiska paroller.
Att äta efter säsong lyfts ofta fram som både ett exempel på hur vi kan äta både nyttigare och värna om miljön. Samma regel borde tillämpas vid exceptionella väderförhållanden och kriser.
För att kunna behålla köttproduktionen i Sverige och för att kunna stötta bönderna är det bra att kommuner nu tar sitt ansvar. Det är positivt att de i hårda tider kan upphandla svenskt kött utan att bryta mot några regelverk.
Livsmedelsverket borde släppa idén om vegotrenden. Att agera ansvarsfullt under sämre tider borde vara givet.