Natten till lördagen attackerade USA, Frankrike och Storbritannien militära mål i Syrien som svar på den misstänkta kemvapenattacken i Douma helgen dessförinnan. Syftet var att förstöra forskningsanläggningar och lager för kemiska vapen samt att avskräcka Bashar al-Assads regim från att genomföra liknande attacker igen.
Av alla de vidrigheter som den syriska regeringen utsätter sin egen befolkning för måste kemvapenattackerna vara bland det allra mest brutala. Bara i det aktuella fallet har minst 70 personer mist livet på ett ofattbart smärtsamt sätt. Människor har sprungit ned i skyddsrum och källare – vissa i försök att skydda sig från vad man trodde skulle vara en vanlig bombning. Men det var det inte, och den giftiga gasen hittar ned även dit. För den som saknar militär skyddsutrustning är det nästintill omöjligt att skydda sig. Både barn och vuxna som har sökt skydd under attacken ska ha hittats livlösa med vitt skum runt munnen och näsborrarna. Omkring 500 överlevare har symptom som tyder på att de utsatts för en kemisk attack, enligt hjälparbetare och medicinsk personal.
Det är en brutalitet och grymhet som är svår att beskriva med ord. Regimen Assad har återkommande utfört kemgasattacker mot sin befolkning – utöver de bombningar som även de bryter mot folkrätten. Mer än en halv miljon människor har mist livet i krigföringen mot befolkningen. Till detta har även Ryssland bidragit, och i FN:s säkerhetsråd har landet blockerat varje möjlighet att agera mot den syriska regimen. Det faktum att Syrien är ordförandeland i FN:s nedrustningsforum – vilket bland annat ska leda arbetet mot kemvapen – visar på världsorganisationen bristande funktion.
Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) uttalade sig om attackerna i Syrien i lördags. Hon konstaterade att kemvapen är förbjudna och utgör ett allvarligt hot mot fred och säkerhet. Vidare uttalade hon förståelse för den ilska som dåden i Syrien har väckt och beklagade att säkerhetsrådet inte kunnat enas om hur användningen av kemiska vapen i Syrien ska stoppas.
Det är ett uttalande som är anmärkningsvärt i sin flathet. Det hade varit på sin plats att åtminstone ge sitt stöd till de tre Natoländernas nödvändiga markering mot den syriska regimen. Det gjorde lyckligtvis Moderaternas partiledare Ulf Kristersson – med tillägget att det är en viktig signal att USA, Storbritannien och Frankrike, med uttalat stöd från EU och Nato, till sist har markerat en gräns för alla röda linjer som har passerats under de senaste åren.
Ryssland och Syrien låter sig inte påverkas av några hårda ord. Både Bashar al-Assad och Vladimir Putin avfärdar varje fördömande som lögner. Attackerna som genomfördes i lördags skapar naturligtvis inte fred i Syrien – men är en helt nödvändig markering mot en regim som mördar sin befolkning. Den socialdemokratiska regeringen misslyckas återigen med att på ett riktigt sätt företräda Sverige i viktiga utrikespolitiska frågor.