Flera läkare på Thoraxkliniken på Karolinska sjukhuset i Solna vittnar om att sjukhuset har brutit mot de medicinska riktlinjerna för svårt sjuka patienter. Hjärtsjuka patienter har fått en sämre behandling än de egentligen ska ha. I stället för att få bypassoperationer som långsiktigt minskar risken för hjärtinfarkt har omkring 20 patienter behandlats med ballongsprängning för att vidga kranskärlen, en åtgärd som bara hjälper tillfälligt, och dessutom kan försämra resultatet av en framtida bypassoperation (Svenska Dagbladet 19/7).
Väntetiderna är också längre än vad de borde vara, och kirurgerna berättar att de måste skicka hem patienter för tidigt. Nu är bristerna inom vården så utbredda att de drabbar patienter med högsta prioritet på grund av livshotande sjukdomar.
Antalet vårdplatser på kliniken har blivit färre, på grund av personal- och platsbrist. En kirurg berättar för Svenska Dagbladet att metoden strider mot både europeiska och amerikanska riktlinjer. ”Men med en hotande hjärtinfarkt som kan ta död på patienten kan man inte alltid vänta hur länge som helst.” Läkarna nödgas därför att göra en ballongsprängning, trots att de anser att det är etiskt fel när patienten egentligen borde få en bypassoperation.
Vad som är särskilt allvarligt är att patienterna inte fått information om att de får en sämre vård än den som de har rätt till. Läkarna vittnar också om att larmsystemet inte fungerar, trots att de har larmat klinikledningen har inte informationen nått fram till sjukhusledningen, eller Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Bristerna på Karolinska sjukhuset är talande för hur det ser ut även i övriga landet. Platsbrist, personalbrist och ett icke fungerande system internt för att rätta till brister, gör att vården inte fungerar som den borde. Problemen är särskilt allvarliga på Thoraxkliniken då det handlar om svårt sjuka patienter som inte får den vård de behöver.
Just Karolinska sjukhuset i Solna har varit i rampljuset förr. Skandalen kring Kirurgen Paolo Macchiarini visade att något inte står rätt till gällande organisationen på sjukhuset. Nu har det blivit uppenbart än en gång. Systemet måste granskas. Att läkarna som larmar inte vågar på ut med namn på grund av risk för repressalier fel vittnar om stora brister inom organisationen.
Thoraxläkarna vittnar om problem som förekommer i hela landet, sjuksköterskebristen, och framförallt bristen på specialistsjuksköterskor. Trots att sjuksköterskebristen varit ett faktum under en lång tid är lönerna desamma. Det behöver landsting och regioner ändra på. En del landsting har infört lön och betald specialistutbildning för sjuksköterskor. Här bör fler regioner och landsting ta efter.
Det är inte en dag för tidigt att ta tag i de här problemen. Här har styrande politiker ett stort ansvar. Det är ovärdigt ett land som Sverige att inte kunna erbjuda rätt vård till personer med allvarliga hjärtsjukdomar.