USA och Japan 70 år efter kriget

Gotlands Allehanda2015-05-02 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Historiska oförrätter och brist på försoning präglar mycket av världspolitiken – men inte allt. I relationen mellan USA och Japan kan snarare observeras en anmärkningsvärt hög grad av ömsesidig tillit, trots att länderna har befunnit sig såväl i verkligt krig som i handelskrig.

Det är i en undersökning från amerikanska Pew Research Center, gjord i både USA och Japan, som denna bild träder fram. 68 procent av de amerikanska tillfrågade menade att man kan lita på Japan, och nästan hälften sade också att Japan borde spela en mer aktiv militär roll i regionen. Enligt undersökningen finns det också i USA en generellt positiv bild av det japanska folket, som förknippas med egenskaper som strävsamhet, uppfinningsrikedom och ärlighet. Endast en minoritet associerade till intolerans, aggressivitet och själviskhet – till skillnad, får man anta, från hur det var för 70 år sedan.

Just synen på historien är en av de verkligt intressanta aspekterna av denna relation. På sina håll har det funnits en bild av att andra världskrigets förlorare har hanterat förlusten på helt olika sätt – tyskarna genom att reda ut varenda detalj, japanerna genom att släta över och tiga.

Det är inte en bild som delas vare sig av amerikaner eller av japaner idag. Tvärtom säger 37 procent av amerikanerna att Japan har bett om ursäkt tillräckligt, och hela 24 procent att ingen ursäkt behövs. Det är faktiskt en vanligare åsikt än i Japan, där bara femton procent menar att det inte finns något att be om ursäkt för. I båda befolkningarna är det omkring 30 procent som säger att Japan inte har bett tillräckligt mycket om ursäkt.

Användandet av atombomber under krigets slutskede delar dock befolkningarna, om än inte riktigt som förr. 1945 fann Gallup att 85 procent av amerikanerna stödde användandet av de nya vapnen; i dag anser bara 56 procent att användandet av kärnvapen kan rättfärdigas, och mindre än hälften av de svarande under 30. I Japan är det av förklarliga skäl en mycket stor majoritet, 79 procent, som anser att bombningarna inte kan rättfärdigas.

Men hur kan man förklara att det trots allt råder så hög tillit mellan länderna? En förklaring är att historien, om än präglad av djupa kontroverser, har sjunkit undan i medvetandet. I båda länderna är det minoriteter som tycker att kriget är den viktigaste händelsen i relationen dem emellan. I USA är det till exempel lika många som tycker att 2011 års tsunami, efter vilken USA gjorde en stor hjälpinsats, är det viktigaste som har hänt. Och i Japan sätter många den amerikansk-japanska militäralliansen efter andra världskriget främst. Handelskrigen, som var nog så intensiva på sin tid, minns endast få.

En annan förklaring är en salig okunskap om vad som pågår. Den japanske premiärministern Shinzo Abe har flera gånger besökt Yasukunimonumentet, där även krigsförbrytare har fått hjältegravar. Kontroversiellt? Åtminstone inte för de 73 procent av amerikanerna som aldrig har hört talas om honom.

Men allt är inte glömska och okunskap. Landskapet har också förändrats – och den kanske viktigaste förklaringen till att amerikaner och japaner i dag litar på varandra i högre utsträckning än förr är att tilliten till Kina är starkt begränsad.