Värdegrund mot oliktänkande

Gotlands Allehanda2018-03-13 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I senaste numret av Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra (2/2018) avslöjas det att föreningens region Mitt samt Aros-Gävle ska utesluta medlemmar som ”bryter mot Hyresgästföreningens värderingar i sociala medier”.

Å ena sidan säger Nina Hedlund, chef i region Mitt (Värmlands, Örebros, Södermanlands och Dalarnas län), att man ”inte kommer att leta upp folk”. Å andra sidan verkar föreningen sikta på att ”hålla ögonen öppna” för om medlemmar bryter mot värdegrunden på möten eller på sociala medier. Hedlund förklarar vidare att medlemmar inte får ”agera på ett sätt så att andra människor känner sig kränkta”.

Hyresgästföreningen är en del av den gamla folkrörelsen och har med tiden fått ett betydande samhällsansvar. Den har i det närmaste monopol på att förhandla med hyresvärdarna och därmed finns ofta inga andra aktörer att vända sig till för hyresgäster som vill värna sina intressen.

Det finns en föreställning om att Hyresgästföreningen till sin natur är vänstervriden, en del av arbetarrörelsen. Detta hindrar människor från att engagera sig och till och med bli medlemmar. Uppfattningen är inte grundlös. Det är inte en slump att ordförande Marie Linder har en bakgrund i LO. Men Hyresgästföreningen har på central nivå ansträngt sig för att råda bot på detta och aktivt anställt människor med varierande politisk hemvist på centrala positioner. Det är ett viktigt arbete som omintetgörs när regionerna utesluter medlemmar på politisk grund.

I tidningen intervjuas även Sonia Nilsson Ullström, förtroendevald i region Aros-Gävle (Uppsala, Västmanlands och Gävleborgs län samt Norrtälje kommun), som i flera års tid arbetat för en striktare värdegrund. Hon har tidigare förklarat det som ett problem att det då var svårt att ”utesluta någon ur föreningen utan något konkret att peka på”. Hon är också tydlig med att alla politiska uppfattningar inte ryms i föreningen.

Hyresgästföreningen tar sikte på rasism och främlingsfientlighet, men det är ett begrepp som ofta tolkas vidlyftigt. Hem & Hyra tar upp exempel som kan tänkas föranleda uteslutning. Ett av dem är en kvinna i Mälardalen som delat ett inlägg på Facebook om att skillnaden mellan svenska pensionärer och invandrade är att den förra har betalat skatt hela sitt liv. Om detta ska bli grund för uteslutning kan Hyresgästföreningen snart lägga ned verksamheten.

Samtidigt som medlemmar ska utsättas för digitala värdegrundsinspektioner har Hyresgästföreningen ingenting emot att delta på Muslimska familjedagarna, trots att arrangören, Islamiska förbundet, upprepade gånger bjudit in antisemitiska och homofoba talare till sina event. Det ses dock som ett bra tillfälle att värva medlemmar. Det minskar inte direkt bilden av en väldigt ensidigt riktad politisk kampanj mot vissa medlemmar.

Hyresgästföreningen fyller en viktig funktion, och om det ska fortsätta vara så måste mer tid läggas på att tillvarata medlemmarnas intressen och mindre på att utse politiska kommissarier.