De privata företagen i välfärdssektorn går en oviss framtid till mötes. I november kommer Malmös före detta starke man Ilmar Reepalus (S) utredning om vinster i välfärden. Allting tyder på att utredningen kommer att rekommendera regeringen att begränsa lönsamheten för de privata företagen. Regeringen kommer troligen att basera kommande lagförslag om vinstbegränsningar på utredningen. Förmodligen kommer dock regeringen att tvingas vässa utredningens förslag ytterligare för att få med Vänsterpartiet på noterna.
V med partiledaren Jonas Sjöstedt har ju återkommande deklarerat att de inte tänker stödja en regering som tillåter välfärdsföretag att gå med vinst. Det är dock inte otänkbart att V går med på att ”bara” sänka vinsterna så att de i praktiken kommer att skrämma bort de privata skol- och vårdföretagen helt. Av den information som nu finns om den kommande utredningen tyder mycket på att rekommendationen kommer att bli en tillåten vinst på åtta procent plus statslåneräntan. Vilket i Jonas Sjöstedts öron ”låter som en mycket hög nivå” (Affärsvärlden 31/8).
Uppsalaforskaren Joachim Landström, som har utrett olika modeller för vinstbegränsning inom ramen för Reepalus välfärdsutredning, anser att den bästa modellen är att beräkna vinsten som andel av en vägd kapitalkostnad. Det är en teknisk lösning som tar hänsyn till hur mycket eget kapital investerarna har satsat i företaget. Enligt Landström skulle en sådan vinstbegränsning få konsekvenser för flera stora leverantörer av vård och utbildning. För att undvika konkurs måste de i många fall ta in mer kapital från sina ägare eller ge ut aktier till nya investerare.
I teorin kan man ju tro att det bara är att fylla på med färskt kapital utifrån men i praktiken lär det vara mycket svårt att attrahera kapital för att rädda företag undan konkurs för att sedan låta sig nöja med en på förhand fastställd maximal avkastning. Vem vill satsa pengar i sådana projekt?
Det återstår att se vad välfärdsutredningen kommer fram till men det skulle förvåna om inte regeringen tar chansen att avveckla den vinstdrivande välfärdssektorn genom att göra den ointressant för marknaden. Vilka konsekvenser ett sådant slag mot friskolor och privata vårdhem och vårdcentraler skulle få, i en tid då varje skol- och vårdplats är viktig, verkar man inte bry sig om. Ideologi kommer att gå före förnuft.
Samtidigt som man jagar vinster i välfärden så sker enorma förluster i välfärden.
Många av de offentliga utförarna läcker resurser som såll. Det är inte rimligt att landstinget i Stockholms län kan köpa kompressionsstrumpor för 6 000 kr till följd av usel upphandling, samtidigt som privata företag som har kostnadskontroll jagas på grund av att de lyckas driva verksamheten med vinst. Att förbjuda eller på de sätt som nu skisseras försöka begränsa välfärdsföretagens vinster kommer att straffa sig i form av färre välbehövliga vårdplatser och skolor. Planekonomi har aldrig fungerat och kommer aldrig fungera så som planeraren tänkt sig.