Ett påslakan, en husvagn eller en miljon kronor. Det finns mycket att hoppas på för den som är kund hos Kombispel. Efter DN:s granskning (4/9) visar det sig dock att bolaget, som ägs av Socialdemokraterna och partiets ungdomsförbund SSU via den ekonomiska föreningen A-lotterierna, är minst lika flitigt på att skuldsätta sina kunder och skicka dem till Kronofogden som på att dela ut vinster.
Sedan 2014 har Kombispel ansökt om betalningsföreläggande hos Kronofogden för mer än 8 000 personer som inte betalat för sina lotter, sex personer varje dag. En situation som man som köpare egentligen inte ska kunna hamna i, eftersom det enligt lag är förbjudet att köpa lotter på faktura (vilket räknas som kredit). Socialdemokraterna har dock gett sig själva ett kryphål i reglerna. 2004 drev nämligen dåvarande S-regering igenom att prenumerationslotterier ska undantas från förbudet.
Att Kombispel har kunnat fortsätta driva sin verksamhet med prenumerationslotterier har gynnat Socialdemokraterna och särskilt SSU, eftersom allt överskott går till de båda ägarna. Partiet har kammat in över 500 miljoner kronor på tio år, medan ungdomsförbundet finansieras till 90 procent av spelbolagets verksamhet.
Ett annat prenumerationslotteri som kan jämföras med Kombispel är Postkodlotteriet, som är störst på den svenska marknaden och drivs av bolaget Nova media. I Postkodlotteriet får dock bara betalda lotter vara med i dragningarna och det går inte alls att göra kreditköp. Dessutom går en del av överskottet till välgörenhet, vilket vinnarna mer än väl framhåller då de tillfrågas varför de gick med. Kombispel lockar i stället kunder med stora vinstchanser. Så mycket för socialdemokratins tro på medmänsklighet.
Socialdemokraterna och SSU:s reaktioner på avslöjandet har varit allt annat än ansvarstagande. Partiets kassör Roger Berzell, som dessutom sitter i styrelsen för A-lotterier, medger att det finns ett problem, men försvarar fakturabetalningarna som praktiska för kunderna. SSU säger däremot i ett pressmeddelande att förbundet inte visste något om skuldsättandet. Detta trots att förbundssekreterare Andrea Törnestam också sitter med i A-lotteriers styrelse och borde känna till verksamheten.
Kombispel har nu meddelat att de ska sluta skicka kunder till Kronofogden och i stället börja ta kreditupplysningar på nya prenumeranter. Dessutom ska marknadsföringen ses över, eftersom den har kritiserats för att antyda att spelande kan lösa ekonomiska problem. Åtgärderna gör dock inget åt det grundläggande problemet att Kombispel tillåts sälja lotter på kredit över huvud taget, trots det generella förbudet.
Att Kombispel tillåts driva spelverksamhet på kredit är orimligt. Tyvärr speglar undantaget den förskönade syn på den egna rörelsen som Socialdemokraterna präglas av; eftersom partiet anser sig stå på de utsattas sida är det okej att ta så mycket pengar som möjligt av dem. För vem är bättre på att ta hand om dina tillgångar än arbetarrörelsen? Har du tur får du ett påslakan tillbaka.