Det är med förvåning jag läser om att Länsstyrelsen (LS) har polisanmält en släktäkt på Sudersand. Vet den ena handen vad den andra gör? För det första har strandbönderna i århundraden tagit släke till gödning.
För det andra är Östersjön kraftigt övergödd. Att då förbjuda folk att ta bort den, och istället låta den svepas ner i djupet igen med nästa storm, gynnar knappast havsmiljön.
Sudersand är också vald till världens näst bästa badstrand och att då låta släke ligga kvar och jäsa gör bara några insekter och miljövännerna på Länsstyrelsen glada. Det finns andra stränder där insekter kan ta sig upp i skogen om det är så.
Man kan undra om LS har som mål att försvåra för folk på landet så mycket att de ger upp och flyttar. Bit för bit äter sig LS in i skogar och stränder och försvårar nyttjandet av dem.
En skogsägare lät skogen stå utan att avverka. LS annekterar den och gör den till naturskyddsområde. En annan tar sparsamt ut brännved ur sin skog. Den är idag naturreservat. Men först hugger man ner ungskogen som växt upp under åren så man får öppna ytor. Är det en naturlig natur?
En skalbagge hittas i en skog som skötts med lammbetning och varsam avverkning. Den skyddas naturligtvis och inga trän får fällas inom skalbaggens område.
På Gotska Sandön vill LS anlägga en ”begränsad” skogsbrand för att gynna vissa växter och insekter. Att anlägga en brand i ett naturreservat på en ö, långt från närmsta brandkår, är ett vågspel som kan bli förödande.
När några tillsynsmän för några år sedan släckte en begynnande brand där, fick de ovett istället för beröm.
Något som bevisar att det finns en otroligt konstig syn inom LS. Lever man i en bubbla, utan kontakt med världen utanför kontoret?
LS säger sig vilja bevara ”den naturliga miljön”, när de listar skogar och stränder. Om inte LS visste det kan jag upplysa om att det finns inga sådana områden på Gotland.
All skog, all mark, all åker och alla stränder har nyttjats och utnyttjats av gotlänningarna. Inte ens den unika Ojnareskogen är unik. För drygt hundra år sedan var den ett kalhygge.
På Sudersand fällde man ungskogen närmast stranden för att gynna en viss grupp växter och djur. Det man gör då är att gynna EN sorts miljö, på bekostnad av andra. Vem har rätt att välja vilken?
Att lägga en hämsko över landsbygden genom allt fler förbud och allt fler rödlistade områden gör livet på landet ännu mer besvärligt att leva.
Tjänstemännen på LS lever sitt trygga liv i Visby och behöver inte bekymra sig om sin försörjning. Det måste landsbygdsbon däremot göra. Hugga ner skogen innan LS förbjuder det eller inte, det är frågan.
I övrigt pågår Prideveckan för fullt. Vi som är hetero kan också tycka att det är trevligt och ger lite färg åt en annars mörk höstvecka. Heja Pride.