C-DEBATT
Kommunikationerna till och från Gotland är alltid den avgörande faktorn för öns utveckling. Med goda kommunikationer blir ön en tillgång för Sverige och kan bidra till landets utveckling. Med dåliga kommunikationer blir vi en belastning för landet. Därför är och förblir kommunikationerna i allmänhet och färjetrafiken i synnerhet den avgörande faktorn för öns framtid.
Dagens upplägg med en samlad upphandling av en aktör som tar ansvar för både tonnage och drift av trafiken har gett många fördelar. De största positiva effekterna är att det har möjliggjort förnyelse av tonnaget till nya klimatsmartare båtar löpande. Samt att det skapat förutsättningar för en toppkapacitet i trafiken som är på cirka dubbla nivån i förhållande till den upphandlade trafikvolymen.
Detta har starkt bidragit till öns attraktion som både bostads-, besöks- och etableringsort. Goda kommunikationer är med största sannolikhet den viktigaste förklaringen till att Gotland i dag för första gången har passerat den historiska milstolpen på 60 000 innevånare och har landets lägsta arbetslöshet.
Trafikverkets rapport inför kommande upphandling som kom i veckan är ingen munter läsning. Jag ger den en kraftig tumme nedåt. Den har fel utgångspunkter, fel slutsatser och fel prioriteringar.
Jag är förvånad att Trafikverket rekommenderar alternativet med statliga färjor trots att de själva pekar på väldigt kraftiga risker med det upplägget. Staten saknar erfarenhet och nödvändig kompetens. Är upplägget lagligt enligt cabotagereglerna? Går det att ställa tvingande krav på att nyttja statliga färjor? Upphandlingarna av nya färjor blir svårare och kan överklagas i flera steg tack vare LOU. Det blir uppenbara risker för fördyringar och förseningar vid nyproduktion av fartyg. Med mera!
På flera håll i rapporten talas det om begagnade fartyg. Jag får vibbar från tiden med Nordström & Thulin där gotlänningarna ska nöja sig med ombyggda lastfärjor, vilket verkligen inte tar ön framåt!
Hela rapporten bygger på fel ingång, helt styrande har varit oförändrade kostnader för staten. Gotlands samlade behov av en snabb, tillgänglig, prisvärd och klimatsmart trafik enligt de gotländska ståndpunkterna måste istället vara utgångspunkten inför upphandlingen. Gotland kan som enda län inte backa in i framtiden.
Rapporten landar in i förslag på långsammare trafik och ett försämrat trafikupplägg på ett ganska tydligt sätt av klimat- och kostnadsskäl. Detta utan att analysera vilken stagnation som det skulle leda till på ön. Vidare har de klimatsmarta lösningarna med nya bränslen utretts för dåligt.
Nu måste politiken ta vid och göra en helhetsavvägning av Gotlands behov av färjetransporter, där flera aspekter vägs in än denna rapport. Detta kommer vara den mest prioriterade frågan för mig framöver att jobba med det kommande året.