Långsiktigt arbete kring gotlandstrafiken ger resultat

Gotlandstrafiken2022-05-19 05:12
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-PERSPEKTIV

Förra veckans riksdagsseminarium om Gotlands färjetrafik var ett positivt bevis på att långsiktigt och strategiskt arbete ger resultat.

Redan 2020 uppdaterade vi de gotländska ståndpunkterna om hur vi vill se framtidens flyg- och färjetrafik för att kommunikationerna ska bidra till fortsatt positiv utveckling på Gotland. Vi gjorde det gemensamt: företrädare för näringsliv, organisationer, myndigheter och de politiska partierna vilket är en styrka. 

Vi har sedan dess gemensamt drivit frågan om snabba, tillgängliga och hållbara transporter i olika kontakter med Trafikverket, riksdagsledamöter, regeringen och infrastrukturministern. Att färjetrafiken måste utgå från Gotlands växande behov och inte ifrågasättas vart tionde år när en ny upphandling ska ske.

Därför kändes det bra för oss gotländska representanter när både ministern och Trafikverket pratade om att utgå från dagens trafiksystem och se på behoven framåt samt att det ska vara snabba, tillgängliga och hållbara transporter. För att Gotland ska kunna bidra till Sveriges tillväxt måste Gotlands behov vara utgångspunkten för såväl passagerare som godstrafiken. Färjetrafiken är en nyckelfråga för Gotlands utveckling. Beskeden så här långt om den kommande upphandlingen med trafikstart i februari 2027 är välkomna. 

Trafikverket var tydligt med att avtalet kommer att omfatta åtta år med två års option. Den upphandlade trafiken kommer fortsatt att gå mellan Visby-Nynäshamn och Visby-Oskarshamn. Trafikverket utvärderar nuvarande avtal för att se vad som fungerar bra och vad som möjligtvis kan förändras, till exempel har resandet ökat sedan sist och de behöver ta hänsyn till den utvecklingen. 

Statliga fartyg är inte aktuellt nu utan det blir en samlad upphandling av drift och fartyg som i dag. Det inte finnas någon konflikt mellan snabba och hållbara transporter om man vågar förlita sig till ny teknik och göra någon form av innovationsupphandling för att nå bästa miljöstandard. 

Det här är avgörande frågor framåt för Gotlands attraktivitet som plats att bo och leva på och för näringslivets konkurrenskraft därför driver jag och Trafikrådet på i de här frågorna och att staten måste utgå från våra behov. Gotlandstrafiken måste få kosta liksom övriga statliga infrastrukturprojekt gör allt utifrån Sveriges och  Gotlands bästa!

GOTLÄNNINGEN

Texten kommer från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.