Gotlands bebyggelsestruktur är en styrka

GOTLÄNNINGEN C-DEBATT2019-08-14 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Hoppas ni alla har en bra sommar. I år är det en mer traditionell vädersommar. Våra blommande vägkanter är i år fantastiska liksom våra blommande åkerkanter. Under några år har vi sått blommar i åkerkanterna eftersom det är till nytta för pollinatörerna och för den biologiska mångfalden.

Jag och min familj trivs med att bo på landet. Det är så härligt att enkelt kunna gå ut i skog och mark, njuta av dofterna från sädesfält och daggvåta betesmarker.

Här på Gotland har vi en tradition av spridd bebyggelse och aktiva socknar, en levande landsbygd helt enkelt och det ska vara rädda om.

Jag blir därför bedrövad när jag läser Håkan Ericsson (S) synpunkter på ”buskboende” och att man inte borde tillåta byggnation i varenda buske utan istället enbart bygga i tätorter och byar.

Är det Socialdemokraternas syn på utveckling av hela Gotland?

Det behövs en bra närservice och utveckling i tätorterna men för den skull ska vi inte ändra på den bebyggelsestruktur som gör Gotlands landsbygd unik och är en av våra styrkor.

Stad och land behöver varandra – att det ska vara så svårt att förstå!

Jag är glad att vi nu har en byggnadsnämnd som ser möjligheter i att bygga över hela ön. Vi i Alliansen jobbar med bostadsbyggande och bad i Roma.

Genom att vi i Centerpartiet drev på så har vi fått till ”dubbel markanvisning” i Klintehamn och Hemse där det nu ska byggas hyresbostäder.

I Slite sätter Gotlandshem snart spaden i marken för nya hyreslägenheter och de tittar även på möjligheten att bygga i Fårösund.

Gotland har ett stort behov av bostäder och länsstyrelsens bostadsmarknadsanalys slår också fast att det är brist på bostäder över hela Gotland.

Ska vi klara kompetensförsörjningen framåt behöver vi öka Gotlands befolkning och därför är det så viktigt att kunna tillåta och möjliggöra bra boenden över hela ön.

En del vill, liksom jag, bo på landet andra vill bo på Hemse eller i Visby – vi är alla olika och har olika behov därför är olika alternativ så viktiga.

En annan aktuell diskussion är världsarvet och hur vi bevarar de viktiga kulturhistoriska värdena samtidigt som vi måste kunna tillåta viss utveckling. Många har genom åren sagt att något måste hända vid Södertorg.

När det nu finns tankar om att öppna en fin gårdsmiljö, synliggöra ringmuren och huset med målningarna och bygga bostäder – så överprövar länsstyrelsen rivningslovet.

Jag är mån om vår världsarvsstad men jag tror också att vi måste kunna utveckla och förnya utifrån vår tid.

Jag är glad att Svenska kraftnäts förra generaldirektör Mikael Odenberg skrev en bra debattartikel om behovet av en ny elkabel till Gotland.

Under Almedalsveckan tyckte jag att vi förflyttade frågan positivt framåt genom bra samtal med energiminister Anders Ygeman (S).

Han konstaterade att nu ligger bollen hos honom för att hitta lösningar för att trygga Gotlands elförsörjning långsiktigt.

I regeringens budget för kommande år behöver finnas med resurser för Gotland som pilotlän i energiomställningen och en ny elkabel.