Även i år har jag medverkat i Almedalsveckan. Man kan tycka att det är ett jippo, men faktum är att man ingenstans träffar så många beslutsfattare som just där.
Det är ett bra tillfälle att utöka sitt nätverk, och man får också möjligheten att hänga med dem som inte tänker och tycker likadant som vi, det är värdefullt.
Exempel på det var när Naturskyddsföreningen bjöd in till Vegopepp, med syfte att vi skall äta mer vego för att klara klimatmålen. Frågorna handlade om det behövs det politiska styrmedel för att klara klimatmålen?
Finns det målkonflikter mellan olika mål, som till exempel klimatmål och biologisk mångfald?
Förespråkarna för köttskatt har ofta ett smalt perspektiv, så också i den här debatten. Men olika perspektiv behöver också sättas in i en helhet, då uppstår ofta målkonflikter mellan olika perspektiv.
Vi behöver prata mer om helheten. Om hur vi får ett fungerande kretslopp på gårdarna, men också mellan stad och land. Den stora samhällsomställningen är från den svarta kolatomen till den gröna.
Den diskussionen riskerar att hamna i skuggan av den enkelspåriga och smala debatten om kött och klimat. 75% av världens klimatpåverkan har fossil grund, det är något vi kan ta tag i omedelbart, genom att byta till förnybart.
Metan från världens kor ger ungefär 5% av de samlade utsläppen.
Vi kan minska utsläppen genom förbättrade produktionsmetoder, men vi kan aldrig nolla dessa utsläpp.
Det är viktigt att skilja på kött och kött. Det går inte att jämföra kött från en svensk ko, som genom sitt bete är en förutsättning för biologisk mångfald, med en sydamerikansk ko som orsakat regnskogsskövling.
Användningen av antibiotika är en annan fråga som måste vägas in, svensk djuruppfödning ligger i världsklass när det kommer till restriktiv antibiotikaanvändning.
Vi har en god djurhälsa och behandlar bara sjuka djur.
Med en rak skatt på kött riskerar det svenska köttet att straffas, eftersom skatten inte gör skillnad på uppfödningsstrategi och mellan länder. Det svenska köttet är generellt bättre ur ett hållbarhetsperspektiv. Redan i dag betalar klimatet priset för billig import av mat till vårt land. Hela 70% av klimatpåverkan från den mat vi äter uppstår i andra länder. Med en rak köttskatt kommer den redan allt för höga siffran att stiga ytterligare. I detta finns ingen vinnare, bara förlorare.
Styrmedel som kan styra åt rätt håll är istället ursprungsmärkning och offentlig upphandling. Ta också krafttag mot matsvinnet och utbilda mer om utsläpp från olika maträtter och tillagningssätt.
Därutöver förutsätter jag att nazister aldrig mer ges utrymme i Almedalen, de har ingen plats i ett demokratiskt samhälle. Nazismen är ingen åsikt, utan ett brott mot mänskligheten.