Ja, det där med ekonomi och budget är svårt att förstå och särskilt Gotlands Folkbladets Erik Fransson verkar ha problem. Men det är också så att vill man inte förstå – blir allt så mycket svårare.
Att anklaga mig för att föra debatten på Trump-nivå visar tydligt hur lite han förstått eller kanske rättare sagt hur svårt det är när man inte vill förstå…
Vi i Centerpartiet gör en annan bedömning av det ekonomiska läget och på regionfullmäktige sa jag att vi känner en stor oro för den skönmålning som de rödgröna gör av regionens ekonomi. När vi synar majoritetens budget och räknar bort engångsintäkter så är resultatet ett stort minus. De rödgröna gör återigen misstaget att blåsa upp budgeten med engångspengar och återigen riskerar vi hamna i framtida akuta sparsituationer. Så vill vi i Centerpartiet inte ha det!
Vi vill skapa en långsiktigt hållbar ekonomi - som inte bygger på att engångsintäkter och reavinster ska klara verksamheternas underskott. Vi är nu på toppen av högkonjunkturen och måste klara att skapa budgetmarginaler, när ska vi annars klara det? Den rödgröna majoriteten, påhejad av Erik Fransson, planerar nu att finansiera nästa års dagliga verksamhet genom engångsintäkter via reavinster och en bokföringsteknisk effekt när man ändrar redovisningen av periodiskt underhåll. Det är detta vi kritiserar! Regionens mål är en långsiktigt hållbar ekonomi och det skapas inte på det sätt som de rödgröna nu styr.
De rödgröna, med Socialdemokraterna i spetsen, bortser från de ekonomiska mål de själva beslutat om liksom de också bortser från de riktlinjer de själva antagit om hur fastighetsförsäljningar ska gå till.
Som huvudregel gäller att all försäljning av regionens fastigheter, såväl bebyggda som obebyggda, ska ske i konkurrens för att generera högsta möjliga köpeskilling. Vidare står det att; försäljning som sker inom områden där planläggning pågår, ska som princip avvakta den färdiga planen innan värdering och försäljning genomförs. Om försäljning ändå ska ske innan planläggning genomförts, ska hänsyn tas till planens inriktning.
Det här är grunden till att vi är kritiska till försäljningen av Kanonen 1, universitetets och bibliotekets lokaler. Det är en strategisk fastighet i hamnen och utvecklingen av hamnområdet är långt ifrån klart. Försäljningen sker genom en direktförsäljning där regionen tagit initiativet själv – alltså är inte marknaden prövad. De lärdomar vi kan dra från tidigare fastighetsaffärer, till exempel äldreboenden, är att det är långsiktigt billigare att ha verksamhet i egna lokaler.
Här har regionen i dag en fastighet som drar in pengar till regionen – efter försäljningen får vi istället betala hyra för biblioteket till en extern hyresvärd. Försäljningspriset är 21,5 miljoner kronor under regionens egen värdering och driftekonomin går från plus till minus. Logik?
Varför finns inga villkor om att den nya fastighetsägaren vill bidra till utveckling av nya och utökade lokaler för universitetets utveckling eller bidra till att bygga studentboenden som behövs framöver?
Gotland behöver ett nytt ledarskap!